2019-12-17
女生總是發愛黏在一起,就連去廁所也想找同行人。所以聚會都特別多、慶生又多,所以呢度有得玩又有得食,寓晚飯於娛樂,絕對適合聚會同慶生亦都好岩忙碌的都市人可以放鬆一下。畢竟辛苦工作一整天,下班當然要善待自己,與朋友晚飯輕鬆下,聚一聚,今晚選了觀塘的【自家燒吧】。【自家燒吧】位於觀塘駱駝漆大廈1座,離地鐵站近近地,上到去冇Book位既關係等左一陣就可以入座啦。話時話呢度真係幾多人黎食,可能真係貪得意得黎野食又唔差吧!唔洗自己落手反轉肉串,最啱晒懶鬼呀!入面非常闊落,以為一眼望晒點知轉彎都有位又有野食!呢度座位主要以卡位為主,多是長凳,不會太逼。可以放好多碟野食。BTW串燒BBQ放題,每張枱都有自轉燒烤爐、醬汁同調味粉。.店內有3款醬汁,包括自家製蜜糖燒汁、酸辣醬和番茄檸檬醬,我偏好蜜糖燒汁,蜜糖加左落去,可令肉類味道香甜。就好似平時BBQ咁呀。至於調味粉分別是原味孜然粉、麻辣孜然粉和花生芝麻孜然粉。我就覺得麻辣孜然粉就最Match,辣辣地但又食到D肉味好正!.🌟店舖設有兩個開放式凍櫃,一邊放滿了生的串燒,款式約30款,如牛肋肉、雞翼、豬腩肉、羊肉,以及粟米、脆肉瓜等蔬菜。BTW當中肉類其實真
BTW串燒BBQ放題,每張枱都有自轉燒烤爐、醬汁同調味粉。
🌟店舖設有兩個開放式凍櫃,一邊放滿了生的串燒,款式約30款,如牛肋肉、雞翼、豬腩肉、羊肉,以及粟米、脆肉瓜等蔬菜。BTW當中肉類其實真係好多,所以不同肉類都貼有卡配置以作識別。
🌟另一邊凍櫃就係頭盤咁,細細件既前菜同埋細細件既甜品、仲有D海鮮同生果集於一個凍櫃。有蝦沙律、三文魚沙律和鰻魚沙律。可以由頭食到落尾架~
🌟轉彎位有D熟食,好似蒜蓉焗生蠔、餃子、炸雞翼、薯圈、西蘭花等熟食可任食只要放下串燒就可以等開餐,真正既食住先!不過食物質素都唔差架!
燒蠔雖不算飽滿,但惹味得來能嘗到蠔鮮,如果於熱盤區自取的蒜蓉燒蠔,若然被人掃清光的話,也可下單再點。
拎晒想食既野埋位啦,所有串燒都會以金屬籤串好,只要將籤上花邊位置卡進爐邊,即可自動旋轉,我為串燒塗上醬汁,其實呢3隻味...都各有各好,等候約3-7分鐘左加因為實係要視乎不同食物,熟透就可食用啦。
🌟食食下都想飲野,任飲汽水、紙包飲品仲可以散叫其他飲品既!汽水、檸檬茶、菊花茶、柚子蜜和蜜桃紅茶均是任飲,特飲需另外加錢,$7-10一杯。
埋位見野食都差唔多食得,牛肋條、牛肩肉串、雞中翼串、豬腩肉串、新疆羊肉串、叉燒、豬肉串等,我有幾款都推介架!牛肋肉、牛舌、雞中翼串都好唔錯,簡單燒起便是皮脆肉嫩,肉汁多多。
新疆羊肉加孜然粉會令肉味更突出。另外包心丸內有流心芝士,烟韌滋味。
牛肋條、牛舌、多汁味濃特別有口感,彈牙多汁加上燒汁的甜香,非常惹味。
甜品,我當燒棉花糖就係啦,因為燒棉花糖真係好正,食完充滿幸福感。不過用左自轉燒烤其實不會怕燒焦棉花糖,係會令燒到棉花糖外脆內軟。係我燒到過左小小龍~
BTW甜品種類不多,但雪糕也是任飲任食有牛奶樂和各款雀巢牛奶公司雪糕。另外有士多啤梨奶凍、藍莓奶凍、啫喱、雪糕和雪條。好豐富。
整體而言,自轉燒爐的熱力平均,容易掌握,故串燒都可保有肉汁,不過要註意一次過不能放太多串燒,否則自轉時會互相卡住呀而且成晚店員也會Refill,速度都會好快,最後提一提最好黎食野Book一Book位會好D,因為等既話有機會都等好耐架!新鮮配料滋味享受,環境舒適寬敞,岩晒一家大細、三五知己聚會喔。
<5:00-7:00pm $188* 任飲任食2小時
(3人同行1人半價 , 6人同行1人免費)
平均每位$157起*🤗🤗>
<7:00-9:00pm $218* 任飲任食2小時>
<9:00-11:00pm $188* 任飲任食2小時
(3人同行1人半價 , 6人同行1人免費)
平均每位$157起*🤗🤗>
*另收正價加一服務費