2022-12-27
正!樺輝記 (荃灣)荃灣運通街6號運通洋樓地下M號舖天氣又凍返,好想食啲熱辣辣嘅嘢,但又唔想食打邊爐咁普通,朋友就提議去荃灣食砂煲粥,因為我未食過砂鍋粥啊,佢介紹係可以好似車仔麵咁,揀一個粥底之後,再揀自己鐘意既食材,聽落都幾特別,所以就聽佢意見去試一次啦!我同朋友兩個人叫咗鎮店之寶砂鍋粥我哋叫咗一個細粥底加咗蟹、瑤柱同埋黑魚片,仲叫咗一個刴椒木桶蒸白鱔!個粥底真係好好味,抵嗰個朋友極力推介!蟹🦀️當日只係買$80一份,我哋當日一份有一隻半,老闆話係要睇當日蟹嘅大細而去決定有幾多隻嘅,但一隻半依個份量對我哋兩個人嚟講都唔少㗎,但最緊要都係蟹係好有鮮味,蟹嘅鮮味落晒落粥底,亦都唔少得有瑤柱嘅吊味啦!再加上一片片嘅生魚片,啖啖肉,呢個粥真係值得一食再食!木桶蒸白鱔係可以揀藥膳或者刴椒,我地想食辣野刺激味覺🤣🤣 真係無失望呀! 呢道菜除咗有白膳仲有唔少菇類!好適合鐘意辣既朋友!
樺輝記 (荃灣)
荃灣運通街6號運通洋樓地下M號舖