2019-09-10 1123 浏览
香港做日式家庭料理店唔多,因為一小碟菜都要六、七十蚊,所以好多時料理店都做唔長除咗Muji café 外,呢間小妹都冇黎好耐,食物唔錯,亦喜歡呢度日式簡約而帶文青風嘅裝修,感覺溫暖😊推介大家食呢幾款小菜明太子玉子燒🍳原味玉子焼き煎好切件後再放入明太子,蛋質感可以但唔算好滑;微微嘅蛋香同帶微辣嘅明太子都幾匹配雞軟骨丸子🍡因為個菜名令小妹好好奇,諗緊雞軟骨串點樣做成丸子,原來係圓形免治雞肉餅加入雞軟骨。。。第一次食呢個配搭,鬆軟嘅肉餅加入雞軟骨後變得有口感;配埋月見,肉質更滑,整體黎講好好味。自家製日式薯餅🍠鮮炸起嘅薯餅好鬆脆,亦好香口。不過肉嘅份量比較少,味道亦淡口,需要點少許配嘅とんかつ醬;味道方面需要改進呢。晚餐冇set相對冇咁抵食,不過幾位朋友叫幾個菜一齊share都唔錯(下次想試埋燒茄子,見到人食好似好正咁😁)。若喜歡日式家庭料理,推介大家黎試試!

明太子玉子燒🍳

雞軟骨丸子🍡
雞軟骨後變得有口感;配埋月見,肉質更滑,整體黎講好好味。

自家製日式薯餅🍠

2019-08-17