2017-04-03 219 浏览
平時都好小嚟大角咀,總覺得好遠咁。今次揀左一間唔起眼嘅小店,但內涵卻很豐富的餐廳是開放式的,可以見到店員在住麵。而剛巧在裡面的是一位伯伯,望住佢好用心將炖湯慢慢拎上嚟時,真係好感動,好期待。店內有好多關於每樣食材對身體嘅好處簡介,而每款都會介紹係適合邊類人食用為最佳,感覺店是非常注重健康的。先點了一個素食嘅炖湯。非常有特色,用一隻好似咖啡杯來做湯碗,既可以耐熱,亦不會太傳統。裡面真係數唔到有幾多種嘅材料,只知道有菇、有冬蟲草等。味道一定係無味精的,而且非常淡味,但飲得出係經過時間慢慢煲成的。點了兩款配菜,一是溏心鹵蛋。鹵蛋是需要時間才會入味的,而溏心蛋亦需要技巧,雖然不是流心類,但卻未至於是熟透了,撈麵一流!還有另一款小菜是蕃茄湯豬軟骨。想像以為是有蕃茄醬,紅色的。原來是有少少蕃茄味道但不重的豬軟骨。豬軟骨非常入味,有口感,撈麵也是一流的。