2008-05-25
一行五人去食星期六晚宵夜,九點十一到達,門口企滿哂人,入到去亦全場爆滿。如果唔想同人迫的話,最好揀WEEKDAY去,仲平少少添。我心諗:「咁噓陷睇怕都唔慌難食喇掛?」埋位先掃半打生蠔先,有肥有瘦,冇腥味、有鮮甜、冇海水味再加送些少海砂同蠔殼,合格啦。開場時段D客人搶住夾,我好辛苦至搶到半打,後來D客人發現原來REFILL好快,根本唔洗心急,情況至穩定落黎。想去試下的食家可以考慮食其它野先。要按檯號俾牌仔逐次依照配額制度供應一碟五粒嘅所謂燒和牛,一放入口,唔好呃我啦,明明係普通牛柳粒咁嘅口感同埋味道,邊部份似和牛呀?雖然我只係食左一粒就冇再食,但係同場所見,幾乎檯檯都不斷俾牌仔order完再order,乜真係咁好食咩?跟住試一試三文魚刺身先,普通啦。台灣進口下價鯨龍魚刺身,硬而冇味果隻,都唔明D酒店Buffet點解咁鍾意擺佢出黎襯托。再黎凍龍蝦仔,殼大肉少,個人覺得無乜味道,同行的姑姐就話:「都唔係丫,幾甜丫,有D似去意大利餐廳食果D海鮮意粉中嘅龍蝦肉味囉!」然後每款凍肉試一片,冇一款掂。望到有凍蝦,不過小弟皮膚對佢有D敏感,唔敢試。細佬摧毀左半打之後話我知,冇乜味。之後出左凍翡翠螺,我
我心諗:「咁噓陷睇怕都唔慌難食喇掛?」
跟住試一試三文魚刺身先,普通啦。台灣進口下價鯨龍魚刺身,硬而冇味果隻,都唔明D酒店Buffet點解咁鍾意擺佢出黎襯托。再黎凍龍蝦仔,殼大肉少,個人覺得無乜味道,同行的姑姐就話:「都唔係丫,幾甜丫,有D似去意大利餐廳食果D海鮮意粉中嘅龍蝦肉味囉!」然後每款凍肉試一片,冇一款掂。望到有凍蝦,不過小弟皮膚對佢有D敏感,唔敢試。細佬摧毀左半打之後話我知,冇乜味。之後出左凍翡翠螺,我個人不太喜好貌似蝸牛嘅物體,冇食佢。順帶提一提各位食家,放龍蝦仔的位置係順序龍蝦仔、凍翡翠螺同凍蝦咁三樣輪住出嘅。
試左幾款熱葷,除左咖喱羊肉靠得住之外,煎秋刀魚都幾好,炆三文魚就真係唔掂喇。仲有早餐自助餐都有供應嘅雞肉腸,食左一條之後都係覺得燒嘢食果D廚師腸好食D。天婦羅食左魚同軟殼蟹,食完贈佢地八個大字:「粉厚油多硬而不脆。」整番碗冬蔭功先,嘩乜真係得D湯,冇料咁陰功呀?落隻蝦仔熬下都好丫!之後見到有西多士、一碟冇咩人吼嘅燴牛尾,我都冇食到。
見到有即熬粥、有炒麵、炒飯、咖哩雞、馬沙拉魚、印度飯等,冇拎到,胃部容量有限,轉個彎就見到麵包櫃D麵包好似冇人吼喎,於是我另類一下,兩款麵包細細個,每款一個試下先!一入口,嘩!光蘇餅都好食過佢,兩款都係硬而冇味,居然連麵粉味都冇,我同屋企人講笑話:「五餅二魚故事入面果D餅,大概就係咁嘅造型同味道喇!」
掃多幾隻生蠔之後我就轉攻甜品,由於款式都幾多,雲石芝士、黑森林、栗子等蛋糕都有,仲有D芒果千層蛋糕、朱古力慕絲等,我食過的都影左相,仲加埋「笑喊OK」樣,當係俾大家參考下啦!整體cake類以酒店水準定位黎講呢,係唔掂檔嘅,我只能夠指出幾種叫做食得下嘅俾大家認下個look咁啦!
提提大家,椰汁芒果黑糯米,D黑糯米真係唔適合冇牙嘅老人家食嫁!因乜解究呢?又硬又實,點食呀?
雪糕櫃大大隻英文字印住「哈勤大使」,有四種口味選擇:荔枝、紅豆、綠茶、香芋。其實睇下呢四隻味就知果四桶雪糕絕對冇可能係「哈勤大使」啦!「哈勤大使」邊有呢四隻味呀?好!我唔信我自己,我用我純熟嘅刮雪糕手法挖左一球荔枝一球紅豆埋位試下,唔係難食,不過絕對唔係「哈勤大使」雪糕囉!Buffet時限中尾段,真係有好多人就係因為雪糕櫃正面印住「哈勤大使」,幾大都唔執輸咁排隊整番幾球。我心諗:「可能只係個雪糕櫃係由『哈勤大使』贊助呢,你地何必咁認真又咁踴躍呢?」
朱古力噴泉我個人覺得係俾情侶浪漫同埋俾小朋友高興嘅玩意,所以我冇食。有D生果綿花糖同埋泡芙咁啦。
最後有兩部自製窩夫機,一開始我就見好多人排隊自製,見慣世面嘅我又點會咁猴禽一開場就排甜品隊又咁唔正常呢?黎到最後二十分鐘根本就冇人同我爭,慢條斯理地加D忌廉餡,整左一件埋位嘆,再斟番杯熱檸茶解解滯。咬左啖,喂,個粉漿真係調校得好好喎,咬落好香口好好味,呢個窩夫真係甜品之中最掂檔喎!好啦!幫佢影張大頭相先!