2021-04-19
最近經過朗豪坊, 留意到有這間台式小店大型廣告放在當眼處。 主打各式滷味,小食, 總店設於台北大商圈, 夠地道 !平日下午時分人流也不少。 反正有時間, 買定一啲返家做宵夜或餐前小食實冇反對~外賣剔紙仔落order, 招牌滷味樣樣都想試😉難得是所有鹵水即叫即煮, 入口仲熱辣辣先夠風味。 留意到外賣盒都可入微波爐嘅款式,方便加熱。揀了豬脷, 大腸,生腸,木耳, 鴨血, 有些款式限定售完即止。熱辣辣先試鹵水汁, 味道甘香,鮮味, 唔會覺得 鹹,唔似一些港式滷水較重嘅花椒八角味道。 由於不是重口味鹵水, 反而吃到各款材料嘅原味。真係要讚佢嘅生腸,大腸,咬落好爽囗一啲都唔 韌 而且冇怪味。鴨血也是滑溜溜, 切成片更入味更易分享!豬脷也是限量貨色, 切成厚片, 有彈性唔會乾, 浸過鹵水汁味道更提升~招牌滷味更加上酸菜, 味道豐富!黃金糖心滷鴨蛋非常推介, 不使用普通雞蛋, 鸭蛋味道更香濃。 橙黃色嘅溏心令人垂涎, 滷蛋帶點酒香,滷水超入味👍👍 難得見到鴨蛋黃部分更大於蛋白!惹味塔香鹽酥雞九層塔嘅香氣令鹽酥雞更吸引。 鹽酥雞係無法抗拒嘅香囗小食, 外皮酥脆炸粉唔會太厚, 超惹味!麻辣香滷鴨胗也應
外賣剔紙仔落order, 招牌滷味樣樣都想試😉
鴨血也是滑溜溜, 切成片更入味更易分享!
招牌滷味更加上酸菜, 味道豐富!
黃金糖心滷鴨蛋
黃金糖心滷鴨蛋
惹味塔香鹽酥雞
惹味塔香鹽酥雞
麻辣香滷鴨胗
麻辣香滷鴨胗
也應該試一試佢嘅麻辣功力。 果然恰到好處, 調味唔會 太over 太油膩,麻香,辛辣都是啱啱好👍
鸭胗也吃得出鮮味,唔會硬繃繃, 難得吃到質地柔軟的鸭胗。👍😍