2016-04-04 243 浏览
平時都係去駱駝漆大廈食午餐, 晚餐原來都別有洞天, 午市平凡的新蒸武門, 夜晚原來係超班的私房菜,座位寛敞, 中式裝潢, 菜單好豐富,而且係好特色的菜色, 侍應服務非常週到,笑面迎人,先為我一家四人送上八寶茶, 介紹內有初菊, 菊花,生楂, 係清肥膩的。 先上前菜有三款, 上海弄堂素脆鱔、有機芋絲拌台式酸介辣醬、川味麻辣木耳, 素脆鱔原來係粗條冬菇切條, 外面灑了芝麻, 都好似脆鱔, 不過係腍身, 三味都係冷盤; 芋絲拌台式酸介辣醬, 酸味好重, 爽口又開胃; 川味麻辣木耳, 帶麻辣木耳卜卜脆爽口 ; 第一道主菜, 賣相一流, 有「冰鎮雪影鮑魚配獅城梅香元蹄」, 外圍有四隻冰鎮鮮鮑魚, 配上元蹄, 中間係長崎小南瓜; 我望住隻鮮鮑魚已被吸引住, 一咬下, 肉質好彈牙, 好鮮甜; 下面為元蹄, 如多些豬皮爽口邊就更好, 而中間的小南瓜係熱盤, 內面的材料有南瓜肉 , 好清甜, 還有三色椒同雲耳, 熱食好味, 之後上兩盅滋寶燉湯, 有「龍宫養生燉湯」及「金銀菜雙陳孖寶燉鴨腎湯」, 材料豐富, 龍宫養生燉湯,好濃郁的足料清甜湯味, 而金銀菜雙陳孖寶燉鴨腎湯, 因菜乾係咸的, 所以感覺為下火靚
八寶茶
上海弄堂素脆鱔,芋絲拌台式酸介辣醬, 川味麻辣雲耳
冰鎮雪影鮑魚配獅城梅香元蹄
龍宫養生燉湯
而金銀菜雙陳孖寶燉鴨腎湯, 因菜乾係咸的, 所以感覺為下火靚湯, 還有好大個鴨腎, 可食埋架。
金銀菜雙陳孖寶燉鴨腎湯
「釀鯪魚、黑芝麻糯米釀豬大腸及燒帶子菌」, 這個係順德名菜, 製法巧奪天工; 餐廳負責人介紹, 黑芝麻糯米要浸上湯五小時再烹調, 再釀入豬大腸, 外皮煙韌內脆香口; 另一功夫為懷舊菜- 鯪魚肉釀入預先起好的原條無骨鯪魚皮中, 再煎香外皮, 至脆口, 魚肉鮮味無窮; 還有中間以為係帶子的原來係甜酸煀燒帶子菌 , 其實甜酸帶子菌一原來係雞脾菇的化身, 再加少少甜酸汁, 開胃。
釀鯪魚、黑芝麻糯米釀豬大腸及雞脾菇
再上全晚的重頭戲, 「海鮮盤菜」, 非常有睇頭, 面有紅蟹, 扇貝皇, 大海蝦, 的色方形豆腐同粉絲娃娃菜墊底, 先食紅蟹, 多蟹肉,鮮甜, 蟹蓋有膏, 另外, 扇貝皇超大隻, 好有質感, 而再食大海蝦, 好彈牙, 而且有八隻, 可以一人兩隻,
海鮮盤
特色小吃, 「蜀川大將鴨配鹽香雪」 , 即是香酥鴨,不過用了水鴨, 肉質好滑, 經理介紹為前一晚先慢 煮, 才可另肉質鮮嫩, 另外, 皮酥好鬆脆, 香口, 薄薄的不肥膩 ; 還有旁邊的酥炸茶樹菇加點椒鹽, 好似食緊炸魷魚絲咁, 但好健康的菜色。
蜀川大將鴨配鹽香雪
「金華火腿片上湯雞」, 雞肉浸過上湯, 超入味, 勁濃郁的甜味, 下面墊了切片的金華火腿片, 成啖咬下, 好嫩的滑雞味,還有精心的菜, 成條上, 而且悉心地刨走外皮, 不致有渣的菜, 好細心的廚師功夫。
金華玉樹雞
還有「香樁素炒飯味道似欖菜炒飯」, 此為台灣寶島菜色, 帶咸味, 而飯粒也炒得好乾身, 好烟韌的米;
香樁素炒飯味道似欖菜炒飯
最後還有「雪梨雪耳蓮子糖水」,好清潤清甜。
雪梨雪耳蓮子糖水
四人套餐, 份量十足, 其實六人食都完全有問題, 四人其實每位都係$338 , 非常超值的宫庭般菜色的私房菜, 真係大大大滿足, 請屋企一家人唻食喜興聚餐絶對適合。

2016-03-17
八寶茶