2023-10-22
氣溫最近驟降至20頭度 又黎到我鍾意 又最適合打邊爐嘅溫度前排就去咗北角食一間頗特別嘅火鍋店店內裝修走宮廷風格 打卡位甚多最特別係佢嘅特色火鍋湯底 選湯底真係掙扎咗好耐 有好多鮮味湯底選擇 我都鍾意🥢椰子藏雞湯鍋👉🏻最後選咗椰子雞湯鍋 補一補又唔會太燥熱 呢款湯底一定係鮮甜味嘅第一名 都能為食材味道加分 由半隻鮮雞和大量椰子肉熬製而成 湯底清甜 雞肉新鮮肉質嫰滑 推薦呢款湯底👉🏻除咗好味 佢仲係非常之好卡able 一上檯就「哇」出聲 材料包裹在黃金腐皮袋內 等到煙霧散盡時 店員會幫手剪開腐皮開始煮雞和椰子🥢手切本地牛頸脊👉🏻點了細份 是足夠3人的份量 肥膏唔多但肉質唔會乾韌 而且底層放至冰塊 慢慢食都唔怕室溫改變了肉質🥢黃金雙拼👉🏻必點邪惡雙併 佢嘅炸魚皮同炸響鈴都係沾滿鹹蛋黃再炸得香脆 夠哂鹹香味又好罪惡感🙊🥢滾得囍宮廷餃子拼盤👉🏻滾得囍嘅即叫即製手工餃 有唔同特色款 選擇困難可以一試拼盤 總共有十粒五款味道 包括:和牛芝士一口餃、菜苗帶子餃、韮菜豬肉餃、黑松露野菌餃、芋泥豬肉餃🥢滾得囍豐盛雜菜拼盤👉🏻有蕃茄、甜粟米、蓮藕、娃娃菜、生菜、油麥菜、西洋菜 有成7款蔬菜拼合而成嘅蔬菜拼盤
又黎到我鍾意 又最適合打邊爐嘅溫度
前排就去咗北角食一間頗特別嘅火鍋店
店內裝修走宮廷風格 打卡位甚多
最特別係佢嘅特色火鍋湯底
選湯底真係掙扎咗好耐 有好多鮮味湯底選擇 我都鍾意
👉🏻有蕃茄、甜粟米、蓮藕、娃娃菜、生菜、油麥菜、西洋菜 有成7款蔬菜拼合而成嘅蔬菜拼盤 用椰子藏雞湯鍋煮菜真係好食
👉🏻沙白都夠新鮮 每粒肉都脹卜卜夠鮮味 推薦可以點又係唔貴嘅海鮮類
👉🏻一榨兩份share每人都飲到近3杯 味道唔太甜 幾清爽解燥 係唔飲啤酒嘅人最好嘅選擇