2017-09-23
胡爐係厚福街H8,屬於打邊爐界中既fine dinning,選料靚,環境好,服務掂。聽餐廳講如果閒日去既話就一定要訂位,星期六日反而會少d人,想食得清靜既朋友可以揀週末黎。餐廳裝修行中國古典風,枱椅都用了富民族氣息既圖騰,餐具精緻。我覺得呢間餐廳特別既地方係湯底既選擇相當多,食物選擇好多,足足有兩版紙。好乾淨企理既調味配料,食得我好放心。OMG 呢煲野真心抵! 呢個其實係湯底黎,但做湯底前可以食咗d料同飲埋個湯先,湯底係事先煲好成乳白色既魚湯,加上大量既卜卜蜆同兩隻大大隻既肉蟹,成個煲就滿瀉咁濟,都只係$238,即場煲熟後,蟹同蜆食咗先,再飲埋個勁鮮甜既湯,值得讚既係加咗咁多蜆,都無食到沙,餐廳真係落足了工夫,之後侍應會再加魚湯,咁就可以開始打邊爐啦。胡爐牛拼盤: 呢個拼盤有齊曬牛脷,手切肥牛,日本和牛,金錢𦟌同牛粒,份量好多,食極都仲有咁, 當中最鍾意日本和牛,雪花好靚,肉質香滑,好正。特登影一影個湯勺,呢個設計可以俾你瀝乾d肉,好好用。腐竹方面,聽餐廳介紹係深水埗某非常出名既荳品老字號拿貨,用佢黎整即炸響玲,比較厚身,但豆味非常香濃,好surprise! 勁好食! 十級推介。呢兩款
好乾淨企理既調味配料,食得我好放心。
特登影一影個湯勺,呢個設計可以俾你瀝乾d肉,好好用。
呢兩款丸係餐廳自創既肉丸,分別係手打芝心牛丸同黄金墨魚丸,前者係牛肉丸包住流心芝士,牛既部分較簿,一咬開即刻有香濃既芝士流出,而牛丸也相當彈牙,拍得上汕尾手打牛丸,另外黄金墨魚丸係墨魚丸包住咸蛋黄,食落幾特別,可以一試。
牛柏葉分量相當多,切得細細塊,方便食用,口感相當彈牙,正!
甜品方面,揀了炸香蕉同炸榴槤($15/pc), 炸香蕉用了香蕉糕而唔係香蕉肉,味道較炸榴槤遜色,而炸榴槤味道一流,咬開係滿滿既榴槤肉,好味!