2021-07-25
行開銅鑼灣,見落雨又有啲凍,於是同朋友上網搵左間打邊爐既店鋪。今次我地簡左胡爐,呢間餐廳裝修別緻,有啲宮廷感覺,又似私房菜。店員推介我地食金翅花膠乳鴿湯底,我地都覺得幾吸引,於是決定試一試!呢個湯底好滋補養生,材料都十足。未食其他野都已經一飽口福,因為湯底有金翅、花膠、瑤柱、大大隻鮑魚、海參同由乳鴿換成既雞🐔。我地4個人實在太肚餓,所以叫左好多野食🤣。一開始,我地叫左紫菜響鈴,用佢先吸收一下湯底。紫菜響鈴真係非常邪惡,淥一下唔會太淋,但又可以吸收哂湯底精華。我地見隔離枱肥牛好靚,所以都決定叫同款既手切安格斯肥牛,因為太多野想食,所以叫左細碟,但份量都唔少。上枱既時候,肥牛真係好靚,好似有花紋咁🤤。另外我地都叫左好多款手打丸黎食,口味實在太多,而且非常吸引。為左醫飽肚,我地足足叫左五款。餐廳完全無令我地失望,手打丸真係超級彈牙到。我地叫左皇帝柱貝墨魚丸🐙、黑松露芝士手打牛丸、黑松露墨魚丸、黃金墨魚丸🍳同蟹子蝦丸🦀🦐。我比較推介黑松露芝士手打牛丸、黃金墨魚丸同蟹子蝦丸。因為黑松露同芝士再夾埋牛丸,比較濃味,岩哂我呢啲重口味人士。而黃金墨魚丸就好濃郁,無諗過鹹蛋黃同墨魚丸好夾。而蟹子蝦丸除左
我地4個人實在太肚餓,所以叫左好多野食🤣。
我比較推介黑松露芝士手打牛丸、黃金墨魚丸同蟹子蝦丸。因為黑松露同芝士再夾埋牛丸,比較濃味,岩哂我呢啲重口味人士。而黃金墨魚丸就好濃郁,無諗過鹹蛋黃同墨魚丸好夾。而蟹子蝦丸除左彈牙,蟹子都好脆,食落去每下都卜卜聲。
朋友想食鴨血同脆肉鯇🐟,所以我地各叫一份。餐廳全部食材都非常大份,啲魚一啲都唔腥,仲要唔會好多骨,爽口彈牙,超級新鮮。而鴨血都好新鮮,唔會一夾就散。
蔬菜方面,我地叫左拼盤,即係唐生菜配娃娃菜🥬。兩款菜都新鮮鮮甜,淥完都唔會變黑。另外仲叫左厚切萵筍片同秋葵,全部都大碟,唔會有渣。
我地飲品就叫左竹蔗茅根🎋,飲落唔會太甜或者太淡,又可以中和一下打邊爐既熱氣。