2020-08-28 49 浏览
上星期同朋友去南豐紗廠影相飲咖啡,正想搵地方吃個早晚餐,睇睇水牌見到呢間曾在youtube多次被推介;比連奪數年米芝蓮推介連鎖店優勝的漢堡小店,揀都唔洗揀即刻決定光顧佢。小店細細都滲透了其美式西方小店的特色: pop font type, simplicity,不花巧卻帶型格的感覺。睇黎佢都知名度幾高,人都相當多,本來都想趁6點前係鋪頭食,不過見出面3樓平台空曠,又有graffiti式的畫又有空位,影相不錯,結果就叫左個classic cheese burger + fries + drinks外賣就係出面食。cheese burger, 有4安士牛肉漢堡扒、生菜、芝士、酸瓜、洋蔥,基本材料卻真心好食。牛肉煎得夠香有肉汁有肉味,芝士及肉扒的濃郁又被酸瓜中和,同埋夾埋爽脆生菜同酸酸甜甜的mayo好得。最緊要burger bun好鬆軟又唔削,又唔會夾唔哂材料,好味又唔會令人食得狼狽。薯條炸得乾身,外脆內有粉粉的薯末,有薯香加茄汁已經沒得輸。係咁靚的環境食,食外賣也風流。