屯門紅橋E間拉麵,門口成日好似好神秘,未開門都已經有人在門口等位,等緊位既時候可以睇下門口個張需知,睇得出對自己鋪既認真同熱愛。一入座職員會問我地飲唔飲咖啡,而去講解餐牌。我地揀飲咖啡+拉麵+甜品套餐,但其實唔加甜品都只係相差$10,咖啡只有一款cold brew,係由3種不同產地咖啡豆混合調配而成的。黑咖啡,比較偏向花香味。很純粹,入口更為溫和。完全無酸味或者苦味。而拉麵有4款湯底「天」、「地」、「海」同「期間限定」。拉麵碗上的配菜,有昆布,紅椒絲,日本萬能蔥,桂花(金木犀),顏色豐富,睇得出廚師既心思。我點了「海」,是海蝦湯+鹿兒島慢煮雞。 店員建議先聞一聞個湯,再一口拉麵一口咖啡的食法,能夠令味道產生不同既變化及升華,口味更有層次。果然開拓了我的味蕾,是一個嶄新的美味體驗。配合著cold brew咖啡交替食。咖啡口感,漸漸起了變化及有層次。起初蝦湯味道已經好濃郁,輕過咖啡輕微黃梅的甜酸,蝦湯既鮮甜味會更加突出,食多幾啖再嗒真d, 會演變嚐到焦糖、朱古力般味道,到最後埋尾感覺有點像飲烏龍茶般。豬先生點了「期間限定」,今期係羊三食,湯底由羊肋排配上濃郁羊芝士醬熬煮而成,上面配上香料惹

豬先生點了「期間限定」,今期係羊三食,湯底由羊肋排配上濃郁羊芝士醬熬煮而成,上面配上香料惹味手撕羊腿肉及嫩滑的慢煮羊肩,羊肩脂肪在口中溶化。再配埋咖啡,一口羊湯。加強左羊肉湯的甜味,發揮出類近於芒果的香甜。

跟餐甜品配一個昭和焦糖硬布丁,係店舖自家製,而且用到的是日本蛋"曉",所以蛋味很濃郁。

另一個top up加$35自選甜品,揀左tiramisu,都係即時製作。略帶少少苦的咖啡粉,同樣加入了雞蛋的甜芝士糊,夾埋用了有Rum酒及咖啡浸泡的餅底。 加左酒的提拉米蘇,香甜略帶少少苦味及酒香。

宜家仲係店鋪開店兩週年,有週年慶限量set(T-shirt,襪子,毛巾) 比食客選購。

無論是裝修環境,食物出品,職員禮貌,都感受到係對食物出品有要求及高質的拉麵館。