2013-05-23
同友人好耐無見,一到商量食咩既時候先發現原來大家都開始緊試下素食!一拍即合當然一齊食素啦!原先我地去左舊鋪,侍應小姐好好,問我地有冇去過新鋪,原來新鋪下午茶時間1430-1700有6折優惠,小姐仲教番我地點去新鋪,舊鋪原來無折嫁!新鋪舊鋪相距唔使5分鐘路程,新鋪既侍應小姐又係好好人好好招呼,究竟食素人士係咪冇咁易燥底??揀食咩揀左好耐,皆因樣樣都唔似素食,心郁郁想試多d!最後揀左:吉列豬扒湯面$68口感似豬扒,味道帶少少豆香,雖然係炸,但脆口得黎一啲都唔乾仲keep到有汁!蕃茄湯底好甜好好飲,配料一啲都唔hea,梘水面又唔會索晒個湯底,面底又有咬口!鮮茄芝士焗什扒飯$78很好奇,素什扒究竟係點??有3款共6件,1款似午餐肉咁樣,我估扮豬,1款有魚味,另1款我估扮雞啦掛!3款既素扒口感同肉類非常似,我估食開肉既人士都好難分得清!蕃茄汁加埋溶晒既芝士同炒飯底,好有茶記風味!麻油牛膀$38呢個前菜好爽脆,麻油味香濃仲加埋芝麻!係我暫時食過最好味既麻油牛膀!總結:環境企理乾淨,位置方便,喺正購物區,服務一流,晚市原來都有9折優惠!餐牌上幾乎每道菜都有肉名,食落口感幾可亂真,適合岩岩開始食素人士
揀食咩揀左好耐,皆因樣樣都唔似素食,心郁郁想試多d!
最後揀左:
吉列豬扒湯面$68
鮮茄芝士焗什扒飯$78
3款既素扒口感同肉類非常似,我估食開肉既人士都好難分得清!
蕃茄汁加埋溶晒既芝士同炒飯底,好有茶記風味!
麻油牛膀$38
總結:環境企理乾淨,位置方便,喺正購物區,服務一流,晚市原來都有9折優惠!餐牌上幾乎每道菜都有肉名,食落口感幾可亂真,適合岩岩開始食素人士!
最近發覺身邊好多人開始討論素食議題兼開始實行。食素其實無想像中咁寡,為左減少碳排放同環保,大家不妨一試,
素食餐廳愈黎愈多,不如就由你附近既素食店開始試下!
题外话/补充资料:
茶位$6