2016-04-18 308 浏览
拉麵小店, 每次路過都有1-2位年輕人在門口好友善既,叫人入來試下拉麵,入面都有人坐但唔滿第二晚就專登去試一試,門口餐牌打開,有幾碗麵,未詳細睇,侍應再話拉麵店是日本廚師主理,就入左去坐晚上九點幾,坐位唔算多,都係吧枱咁高,有兩台客,電視播緊now NHK,有一排日本酒做裝飾,打開餐牌就有幾款麵濃湯豬骨湯麵東京風醬油沾麵黑蒜拉麵海老味增拉麵由於我地兩個人都唔想食太濃既湯,想叫豬骨湯同黑蒜拉麵,點知侍應生一來就話無黑蒜,咁貴少少食108一碗既海老麵啦侍應拿左兩大杯水黎,等左一陣,海老麵出先既, 原來係有熱石, 好滾, 但係。。。。個麵。。。。真係好少,得半包辛辣麵咁少,湯。。。。已經係漿糊咁。。。仲要好少。。。如果唔係有舊石頂住,根本係會得碗底咁,老實說過一百蚊一碗拉麵,質素唔應該係咁,跟手再黎埋個豬骨湯麵,湯底都係咁漿糊,但好少少,以下重點說明俾各食客留意海老拉麵由於麵少湯少,加上蝦,櫻花蝦同蟿肉碎。。。好咸。。。爆咸豬骨拉麵叉燒係合格但得一片,有筍,啲湯好少少無咁糊,都係少湯少麵同埋咸!我想講!!!!最好味既係隻蛋!!!咁大個女無試過一碗麵最好食既係果隻蛋,溫泉既蛋食完係一陣風咁。。
拉麵小店, 每次路過都有1-2位年輕人在門口

好友善既,叫人入來試下拉麵,入面都有人坐但唔滿

濃湯豬骨湯麵
東京風醬油沾麵
黑蒜拉麵
海老味增拉麵

海老拉麵
由於麵少湯少,加上蝦,櫻花蝦同蟿肉碎。。。好咸。。。爆咸
豬骨拉麵

食完係一陣風咁。。。。但由於太咸。。。我地頂唔順每人飲左兩大杯水。。。就咁飽左
题外话/补充资料: 小食我無叫係因為太貴,枝豆都48蚊炸雞15一件,怕中伏無叫,隔離一家三口叫兩碗麵加小食,見個老豆拿個碗仔分俾個仔食,其實邊有得分出黎。。個仔都小學咁大無可能食得飽
2016-04-17