只要同朋友講起食串燒,大家都一定會諗起食安安燒,一年至少食十幾次都有😋。鋪位偏旺角東位置,每次去到都一定要排隊等位,今次就足足等咗差唔多半粒鐘先有得食,不過每次食完都會覺得好滿足。調味料可以自由任加孜然粉或者辣粉。飲品方面建議配搭甜甜地嘅菠蘿啤🍍,酒精成份超低,好啱女仔飲,當係菠蘿汁汽水咁🤣。🦑 沙茶醬燒原隻墨魚仔 $28.5呢個墨魚仔係第一次食,一份有5隻,可以話粒粒都幾飽滿。味道都幾有海鮮嘅鮮味,反而沙茶醬味比較淡,都係當試吓新嘢。👅評分:6.5/10🍅 焦糖脆脆大番茄 $19
番茄真係每次嘅必點👍🏻!番茄真係大大粒,表面灑滿糖然後燒出焦糖,有陣焦香之外,更加襯托出番茄嘅甜,真係好好食,口感又有少少脆脆地幾特別。👅評分:8.5/10🥚 超美味玉子燒 $26玉子燒都係推介之一,每一塊都好嫩好滑,充滿蛋香同甜味,鍾意玉子燒嘅朋友千其唔好錯過。👅評分:8/10🐷 秘製沙爹醬烤豬頸肉 $29.5豬頸肉可以點黃芥末,但個人覺得唔點都可以,可以食得出個豬頸肉本身嘅炭烤味。同樣地個沙爹醬都唔太突出,豬頸肉份量唔多,CP值唔算好高,個人覺得不太抵食。👅評分:6/10🐓 烤雞腎串 $24.5/2串就

🦑 沙茶醬燒原隻墨魚仔 $28.5

👅評分:8/10

🐷 秘製沙爹醬烤豬頸肉 $29.5
👅評分:6/10

🐓 烤雞腎串 $24.5/2串
就咁睇張相都睇到睇雞腎好多位燒燶咗,食到覺得苦😩,真係唔ok。以往正常水平嘅雞腎串都可以俾到7.5-8分,但今次真係太燶太苦了☹️,唯有當佢哋今次失準。
👅評分:3/10

🍄沙茶醬燒雞髀菇 $16.5
呢個雞髀菇燒得好正,又滑又嫩又彈牙,咬落去會有汁噴出嚟,口感一流。重點係呢個沙茶醬會塗滿係個菇嘅表面,所以燒得好入味,大推!
👅評分:8/10

🐓 燒雞軟骨串 $25.5/2串
正常發揮,爽口又卜卜脆,算中規中矩嘅串燒選擇。

🍆 惹味蒜蓉生燒茄子 $43
呢個原條燒茄子真係好足料,面頭鋪滿咗蒜蓉,超濃蒜香。茄子多肉多汁,個人鍾意再加啲孜然粉食會更香,不過啲蒜蓉食得多會有少少苦。

🥬 燒娃娃菜 $15.5
娃娃菜都係我嘅串燒必點之一,呢到嘅娃娃菜入味得嚟又唔會太乾,不過今次覺得可以燒得再軟身少少。
👅評分:7/10
题外话/补充资料: 💬後記:因為今次得兩個女仔去食,就無叫好多肉,除咗上面嘅菜式之外,安安燒仲有好多值得推介嘅串燒架! 推介之選:脆皮燒滑雞片,秘製醬燒雞中翼,串燒叉燒肋排粒,蒜蓉燒扇貝,秘製麻辣金針菇,串燒蜜糖燒賣,仲有佢哋嘅撈丁都好出名(但係超飽)!