甜品胃作怪,食完卷物又想食甜品。黎左時代廣場呢間宇治園,冇位坐,要自己喺隔離公共座位區揾位。抹茶芭菲 (左) $80焙茶芭菲 (右) $80叫左兩杯芭菲,喺三種口味當中揀左抹茶同焙茶,另一款係牛奶。呢度嘅芭菲非常豐富,俾人多重口感,首先雪糕上面插上一塊樹葉型曲奇餅,塊曲奇餅又香脆又鬆化。雪糕上面加左少少脆米同茶粉,旁邊加左一白一紫兩粒丸子同少少紅豆蓉,下面居然有好味嘅卷蛋塊同脆脆粟米片,再加上大量香滑忌廉,好似將卷蛋加左入杯芭菲杯。最下底有超滑溜嘅蕨餅。不過個人覺得忌廉太多,換轉係雪糕會好啲。而丸子係敗筆,好硬而完全唔煙韌,白色同紫色味道差別唔大,點解丸子質素可以差咁遠?抹茶雪糕又滑又香,個人覺得好食過焙茶雪糕,焙茶蕨餅係冇味。呢兩杯芭菲比尋日i CREMERiA嗰兩杯日本直送水果芭菲實在係差太遠。黑糖珍珠焙茶鮮奶 $50黑糖珍珠焙茶鮮奶既焙茶味香濃,帶淡淡黑糖味,質感滑溜,珍珠細細粒不過夠煙韌。紫薯沙冰 $50紫薯沙冰大大杯,紫薯味香濃滑溜,甜度適中,面頭仲加左一層忌廉同少少紅豆蓉。4款食品飲品總體都唔錯,飲品價錢唔平,芭菲杯有咁多料算抵食。

抹茶芭菲 (左) $80

焙茶芭菲 (右) $80

黑糖珍珠焙茶鮮奶

黑糖珍珠焙茶鮮奶 $50

紫薯沙冰 $50

2021-08-08
10 分钟 (外卖自取)
黑糖珍珠焙茶鮮奶