2017-12-21
紅磡區係我最近時常出沒嘅地方。最中意食地道野同日本野,而呢個地區可以完全滿足我嘅欲望,不但食物水準高,價格亦相宜。想同大家再介紹開業數年嘅拉麵天王,環境猶如置身日本。座位不多,lunch時間全店滿座。想特別提嘅係眼見店員十分忙碌,但禮貌十足,服務周到貼心。除左本身熱賣嘅三款拉麵,亦有季節限定嘅拉麵款式,呢期係胡椒天王同蕃茄天王。秋冬果然係食蟹嘅季節,之前食過另一間同區某拉麵店嘅蕃茄蟹肉拉麵,非常滿足,心思思就決定試埋呢度嘅蕃茄天王($92)。係競爭咁激烈嘅環境下仍能屹立數年,質素亦都擔得起天王呢個名。面頭鋪左一小座北海道松葉蟹肉山,蟹肉鮮甜味美。蕃茄肉蓉濃郁,賣相覺得有啲似肉醬意粉,但用上嘅係新鮮蕃茄,粒粒香甜嘅蕃茄肉再配上肉碎。用料新鮮,點都呃唔到人。先飲一啖豬骨湯,濃郁香滑,面頭佈滿油脂,但食落一啲都唔油膩。將蕃茄蓉、蟹肉同湯底撈勻後,亦係十分夾。蟹肉本身已經香甜,再吸收埋新鮮蕃茄蓉同豬骨湯嘅鹹香味,惹味香濃。最近腸胃不太好,點左軟麵。軟得黎仲帶一點咬勁,配試湯汁一齊食,剛剛好。溏心蛋係拉麵嘅精髓之一,每碗天王拉麵本身都會有半隻,蛋汁香滑。材料仲有紫菜、兩片日本叉燒等,全部都好合我
溏心蛋係拉麵嘅精髓之一,每碗天王拉麵本身都會有半隻,蛋汁香滑。材料仲有紫菜、兩片日本叉燒等,全部都好合我口味。
另外點左一碟烤餃子($30/5隻),外皮香脆,配上拉麵食,簡單又好味。