2018-06-25 1030 浏览
今日同母親大人兩口子去潮館,食左個兩餸,飽到傻左。由於星期日,都要等半個鐘先入到去.其實食一條魚係要講嗰條魚本身係唔係夠新鮮,同埋蒸嘅火喉夠唔夠到位。聽落好似好簡單,但其實好多時大酒樓都未必蒸得好。一係太過過火,一係裏面唔熟. 但呢條魚的火喉恰到好處,魚肉滑口又彈牙,魚味很足,一啖蔥一啖魚,正。雖然呢條魚都唔算太過大條,蒸起黎都相對易啲嘅. 最後有肉的地方都比我地清得一乾二淨。瑤柱花膠雜菜煲呢個一啲都唔簡單,佢落左好多種菜同好足料。有小棠菜,西蘭花,紹菜,菇類也有好幾種。加埋啲粉絲,食晒隻好飽肚. 佢用嘅蝦米唔係太大隻,用嚟調味還算可以。不過如果用大隻蝦米,口感會更加鮮明。花膠呢,都算幾爽口,雖則切得細細舊,但我哋都起碼食咗八至十塊左右,算係咁啦。瑤柱都有嘅,不過好少。

瑤柱花膠雜菜煲