2018-10-26 98 浏览
今日同同事一行四人黎到位於TST宜間遠近馳名既邊爐店 – 酒鍋一上到去即刻見人就話BOOK左4位, 但原來對正LIFT口唔係, 要行多兩步先係酒鍋既鋪頭, 大家千其唔好行錯呀!宜到已經唔係第一次光顧, 入到黎有別於其他食火鍋既鋪頭, 裝修別居風格, 好岩一班人一邊食野一邊吹水! 打開MENU, 最近原來做緊一個好特別既湯底 – 佛跳牆, 聽倒宜個名就覺得好補啦, 決定要試一試佢. 個湯底一黎到我地4個即刻嘩一聲, 宜個佛跳牆真係有齊哂鮑魚, 海參, 魚翅, 花膠, 仲有大大隻既冬菇, 真係超級料! 鮑魚十分有口感, 花膠都係大大塊咁上, 完全唔係渣流攤既貨色!個湯底上完, 其他野都陸續上黎, 第一個係咸蛋黃魚皮, 食落個口感好脆而已好有咸蛋黃既香味配菜方面, 值得一提既有幾樣野, 第一個係個招牌菜 – 黑毛豬肉, 食落去十分有豬味, 而且肉質係好SOFT, 宜個一埸黎到真係要試一試!第二樣就係個雜菌, 宜到既菇可能大家覺得無咩特別, 但係相入面果幾種菇新鮮不突止, 有隻菇係我地4個人都未食過, 口感十分之爽口, 味道又唔錯, 鍾意食野有口感既朋友一定唔可以錯過!第三樣就係自家制既紫菜響

個湯底上完, 其他野都陸續上黎, 第一個係咸蛋黃
魚皮, 食落個口感好脆而已好有咸蛋黃既香味

配菜方面, 值得一提既有幾樣野,

第三樣就係自家制既紫菜響鈴卷, 大家可能會奇怪, 平時既響鈴應該係淥黎食, 點解會係有醬汁呢?其實我地都有宜個疑問, 所以有試過就咁食同淥黎食, 結論係都返傳統淥黎食再點個醬汁! 味道同平時既響鈴係全唔一樣, 口感同味道都食得出係特別唔同, 而且仲有陣陣既紫菜味!

第四樣係芝士餃同黑松露餃, 芝士就不過不失, 但係要提下既係黑松露餃, 連我不嬲唔食既都覺得好好味! 黑松露味香得黎又唔會太重味, 而且又唔會搶過左蝦既味道, 正!

第五樣係酒鍋自家制既手作酒鍋熊, 完住係符合左萬聖節既主題, 係4隻酒鍋桃突怪!哈 宜店員交代要淥耐少少, 大家記得唔好咁心急呀! 一放入口馬上有陣辣味湧上黎, 過後就係一陣陣既香味, 不過小弟食得辣都覺得有D頂唔緊, 想試既朋友要諗諗啦!
最後一個就一定一定要試, 就係一定要用個湯底煮個烏東食!!! 個湯係十分之好飲, 個烏東煮耐左可以吸收哂個湯底既味道!! 真係好正!!

埋單大約每人5百零蚊, 味道對得住價錢, 千其唔好覺得貴, 因為真係物有所值!
2018-10-24