2020-05-04
勞動節後的星期日,好多食肆已經回復往日嘅熱鬧。大女同朋友嚟食過呢一間嘅蟹,覺得同新加坡食到嘅差唔多,於是一家四口嚟試下。叫咗五道菜。主角當然係星洲黑胡椒炒蟹,叫咗個大嘅但係冇想像當中咁大,比新加坡食到嘅略為濕啲但係味道極之對版,唔算辣,比一般廣東豉椒炒蟹略甜。太太覺得好好味,仲話母親節再嚟,一人食一隻。勞動節後的星期日,好多食肆已經回復往日嘅熱鬧。大女同朋友嚟食過呢一間嘅蟹,覺得同新加坡食到嘅差唔多,於是一家四口嚟試下。叫咗五道菜。主角當然係星洲黑胡椒炒蟹,叫咗嘅大嘅但係唔好想像當中咁大,比新加坡食到嘅略為濕啲但係味道極之對版,唔算辣,比一般廣東豉椒炒蟹略甜。太太覺得好好味,仲話母親節再嚟,一人食一隻。半隻脆皮燒雞,中規中矩,伴碟嘅係泰式酸辣醬汁。黃金鹹蛋蝦球,炸得過火得滯,啲肉實曬,幾乎想退貨。菜香鐵板豆腐幾好,用玉子豆腐嚟做。古法蒸黃花魚,就係普通蒸黃花魚,冇乜特別。半隻脆皮燒雞,中規中矩,伴碟嘅係泰式酸辣醬汁。黃金鹹蛋蝦球,炸得過火得滯,啲肉實曬,幾乎想退貨。菜香鐵板豆腐幾好,用玉子豆腐嚟做。古法蒸黃花魚,就係普通蒸黃花魚,冇乜特別。金銀蛋浸菠菜,出奇地淡口,清清地,幾好。
半隻脆皮燒雞,中規中矩,伴碟嘅係泰式酸辣醬汁。
黃金鹹蛋蝦球,炸得過火得滯,啲肉實曬,幾乎想退貨。
菜香鐵板豆腐幾好,用玉子豆腐嚟做。
古法蒸黃花魚,就係普通蒸黃花魚,冇乜特別。
半隻脆皮燒雞,中規中矩,伴碟嘅係泰式酸辣醬汁。
黃金鹹蛋蝦球,炸得過火得滯,啲肉實曬,幾乎想退貨。
菜香鐵板豆腐幾好,用玉子豆腐嚟做。
古法蒸黃花魚,就係普通蒸黃花魚,冇乜特別。
金銀蛋浸菠菜,出奇地淡口,清清地,幾好。