2011-12-14
早兩星期見到網上有蛇王娟團購如下:"$26〈蛇王娟〉秋冬蛇王餐 (原價 $48),「足料蛇羹 + 滋補蛇湯 + 鹵水雞翼 2 隻」"睇落又好似幾抵, 問一問朋友, 佢話自己之前食過娟姐好多次, 又好味又抵食雖然我無買到, 但係呢一日係附近榮華食完飯仲有胃口就黎試下佢既蛇黎到門面見到都幾多人下, 全場坐滿一直坐到後巷, 相信係團購既魔力等左一陣終於被安排坐係後巷店內環境真係好痛苦, D位超迫, 坐到背貼背不特止, 迫到連俾服務員傳菜通過既空位都無, 我食坐左唔夠兩分鐘已經要三次起身讓位俾店員傳菜~真係迫到無朋友囉~雖然店員係好有禮貌同埋帶有歉意地請我讓位既唔緊要, 環境同食物我可以分得好開, 你賞賜一碗美味既蛇羹俾我的話當無數兩個人剛食完飯, 只點左細蛇羹一碗分享, 點知黎到多左碗蛇湯, 原來蛇湯係送既(咁樣羹加湯$25, 團購$26多兩隻雞翼, 原價要$48, 即係一隻雞翼值$11?!)碗蛇羹杰到變左蛇茨, 我甚至可以形容係蛇膏添呀~ 成碗野一PAT PAT, 口感好差蛇肉又韌又鞋, 切到好粗, 係蛇條/蛇塊, 而唔係蛇絲失望~蛇湯淡到似蛇水, 一D都唔濃郁, 既無蛇味亦欠缺藥材香失敗
等左一陣終於被安排坐係後巷
蛇肉又韌又鞋, 切到好粗, 係蛇條/蛇塊, 而唔係蛇絲
失望~
蛇湯淡到似蛇水, 一D都唔濃郁, 既無蛇味亦欠缺藥材香
失敗~
我深信如此質素係俾團購所害
第一次, 小店根本承受唔到一下子咁多人一窩蜂光顧 (翻查資料有接近一萬人團購左), 當然唔可能保持水準地製造出有質素既食物
第二可能將價就貨
短期既利潤真係值得失去長期的信譽嗎?