2017-11-07
最好食的仙台炭火燒牛舌水準保持得唔錯。朋友仔去完長途trip返黎同我食飯,提議帶佢去一試。好鍾意呢間小店的設計,牆壁至吧檯都用上深色木材,耐看又實用,比人感覺又舒服,好似脫離左都市甘。我地提出要坐吧檯前,近距離睇師傅做炭火燒,一邊睇一邊流口水⋯先來一人一客滋味的前菜,炆煮後的角切牛舌粒,配上蔥花,滋味得來不膩,正好做餐前小食。我二話不說點左極上牛舌同燒雞飯,朋友仔鍾意食刺身,揀左鯛魚同海建沙律。鯛魚係時令菜式,師傳切成薄薄一片,再砌靚靚先上碟。鯛魚本身味道較啖帶微腥,但如果加上蔥花蘿蔔蓉酸汁,就會變得好開胃。海鮮沙律的刺身份量好多,反而蔬菜比較少,只有一款生菜。主角終於出場了!炭火燒極上牛舌,炭香味濃厚,未入口已經聞到。第一浸的炭火香後,咬落去就係牛舌的豐富肉汁,牛脂味道重。兩種味道交融本已精彩,加少少檸檬汁更加有畫龍點睛的作用。幾欣賞呢間店的味道始終如一,同第一次嚐到的美味一樣!同場加映幾款炭火燒。帆立具好大隻啖啖肉。雞泡魚肝夠乾身夠甜。燒雞飯係最後一道菜,亦係另一個高潮。令我一試難忘的燒雞飯叫做「最好吃的燒雞飯」也不以為過。首先,雞扒份量多而肉質嫩滑。其次,炭火迫出了雞油,沾在飯面
鯛魚係時令菜式,師傳切成薄薄一片,再砌靚靚先上碟。
海鮮沙律的刺身份量好多,反而蔬菜比較少,只有一款生菜。
主角終於出場了!
同場加映幾款炭火燒。
帆立具好大隻啖啖肉。
雞泡魚肝夠乾身夠甜。
首先,雞扒份量多而肉質嫩滑。其次,炭火迫出了雞油,沾在飯面非常美味。最後,就是用作提味的蔥花和薑絲,配合埋炭香,係精彩又獨特的味道。
甜品時間,不用多介紹,又係近期大熱的蘋果雪葩,為我地畫上完美的句號。