近期听到同样为食既同事推介呢间扒房,据闻卖点系独沽一味+高质及价钱比较贴地,决定系临近情人节之前去试下;但原来想浪漫都唔易, 因为餐厅只接受5人或以上的booking (虽然当晚见到数张4人枱顺利入座... 唔好问我点解,我都想知),两条友只好早一点去walk-in了。是日6:30去到,只净低bar柗,令豪华团既我坐得不太舒服;不过好处就系可以见到bartender左左右右咁好忙碌serve人,连摆粒cocktail生果都型棍过人,系bar枱独有既娱宾节目基本上坐低唔洗落单,只需要讲要几成熟就得,然后就等食/or 叫餐饮(另外order)我地试左rose同呢杯名叫“L'elixir'既cocktail.  呢度既Rose偏dry,入口味道好快就散,似沟淡左既红酒咁,我觉得麻麻地.... 但杯cocktail就好refreshing,有枸杞汁/Gin/Ginger ale/Lemon,稳阵既组合,同埋亲眼望住bartender好用力(系咪大力D mix得靓D?)咁摇出黎,似乎视觉都可以加分。我地bar枱位置亦都可以观察到厨房出入口同餐包既状况;一条条法包用布盖住,下面有3﹣4小蜡烛微微加

L'elixir cocktail

餐包
我地bar枱位置亦都可以观察到厨房出入口同餐包既状况;一条条法包用布盖住,下面有3﹣4小蜡烛微微加热,waiter切完就即刻放番入去盖住,确保法包唔会散晒热同变干;食落暖暖地又烟轫,而且牛油亦同放软得刚刚好,搽包食系大爱!虽然餐包系任添,但都忍住唔再食因为留肚等食肉!!
肉眼
我地既medium上碟前会点一小蜡烛系下面保暖,但正正系因为呢个令我对牛扒分数大减!一开始食既一件系非常淋及juicy,但之后随住下面keep住加热,D扒越黎越熟!5成变左7成,同埋因为事先已经切开左,D肉汁都‘烧’埋出黎!导致后面越食越硬,越硬越干...虽然最后3﹣4块已经移离火源,但一切已经太迟了.....
i hate the candle..建议大家一开始就吹熄佢...
撇除火源既问题,肉眼方便都嫩滑,有1/2块有筋,外层煎得唔够香,不过一开始既5成的确煎得刚刚好;酱汁系稀身版既mayo+少少洋葱蓉,个人几喜欢个汁,酸酸地又几滑,比起加mustard更可食到牛既肉味。
薯条热辣辣!
妹仔1号:薯条
刚刚炸起既薯条waiter毫不客气咁狂加俾你,一开始是有点抗拒的,但食左之后就无限欢迎!热辣辣又香脆,虽然系M记既size但即炸既油香真系令快餐系既朋友好难拒绝....

拿破仑

妹仔2号:甜品(拿破仑)
庶我食拿破仑食得少,但呢件真系我暂时食过最好味既拿破仑!本来拣佢系因为佢大大件(哈哈师奶性格),但事实证明我无拣错!三块千层酥皮间加左少少cream,边边淋左类似vanilla 花奶同whip cream,打碎酥皮后配埋一齐食,好滑好香!酥皮干身又好香牛油味,层层分明;whip cream好轻身又唔会好甜,花奶既vanilla味令到个甜品更sweet~    另外值得一提既系,甜品无menu,只有靓靓waitress推住餐车周围行,感觉好似西版既点心车咁,手快有手慢无既玩法!(虽然会refill xD) 但唔好既地方就系唔知每样甜品咩价位,都要顾住荷包呢。

最后埋单连加一$1001,刚好每人$500。以苏豪区 有肉有酒有甜品既玩法黎讲都算‘贴地’既,但撇除地理位置,要更好既性价比也是大有’人‘在吧。
2018-02-10
L'elixir cocktail