2015-07-25
食點心蒸飯都係食嗰啲啦,睡前宵夜早餐勁飽!蝦餃、燒賣、雞紮、牛肚、牛柏葉、牛肉,再加個排骨飯!點心真係唔差,仲要開廿四小時,唔怕無野食。豉椒排骨飯,排骨同飯還可以啦,不過不失。如果飯粒可以乾身一點、嚥韌飽滿一點就更好。如果排骨可以再棉滑一點、再香甜一點就更好味喇!同大埔新明發既排骨飯仍差好遠。四寶雞紮,真正既魚肚喎,good 呀!非常軟棉,唔係爽口嗰隻喎,不過質感好正,好滑又索晒汁,好味道!最討厭用豬皮扮魚肚。雞柳醃得入味,咬落結實,滿意既。居然係豬肚,已經好多酒樓無用喇!爽彈肉香,喜歡。芋頭我唔食架呢,每次都垃圾桶,無辦法。豉汁金錢肚,好爽口呢!豉汁香濃而不濁,厚薄適中唔會漿住個咀,食得過。薑蔥牛柏葉,難得無蒸到過晒龍而又鞋又硬,依家食落爽到索索聲,清香薑蔥味帶點甜,滿意。山竹牛肉,普普通通無咩特別,牛肉球夠彈,添上喼汁好醒胃,唔難食。乾蒸燒賣,結實豬肉唔好肥,香甜穩陣啖啖肉!有豆瓣醬就好喇,哈哈。水晶蝦餃,皮薄 see through 滑溜溜,約隱約現好誘人。蝦、筍同爽味香又鮮甜,正!