2015-12-29
聖誕節不想跟人逼,所以打算食點心做晚餐。人在灣仔附近不想去太遠,見餐廳貼住自己是某英文雜誌推介,便打算一試,不料出事。我們2個人,只叫了5樣東西,但只有一樣好食。最快上菜的是蝦餃,不夠熱之外,其中2粒蝦餃更是互相「痴住」,要分開就搞得皮餡分開,放在碗內,蝦餃皮連碗都可以「痴」住,連碗扯起。蝦餃和燒賣蝦餡味道很怪,胡椒醃肉味很濃,根本食不到蝦和肉的比例和鮮味,只有很重的調味。叫了一碟菜心,菜心大概是放了很多日的,見菜莖老到有紋,食落有渣。還要不是跟蠔油的,只上一碟豉油。平日喜歡吃蝦腸,沒看清楚就叫了,原來是脆皮蝦腸,中間脆皮又簿又油,蝦腸餡似春卷,芹菜味搶過蝦味,過份油膩。最後一樣是臘味飯,算是正常。糯米粒分明,不覺油膩,但始終蝦米粒的味道仍未發揮,要分開食才感受到蝦乾味。5樣點心平時2個人都已經夠飽,但今次好像食了風一樣還要過對面食甜品充饑。只吃了幾樣就已經連我這個香港人也不能吃下去了,還說是某雜誌101間必食餐廳,你呃鬼佬嗎﹖ (唔怪之得食咁耐只見一台外國客)見其他人寫咁多好評,真係火到黎埋。 真係好想投訴。
我們2個人,只叫了5樣東西,但只有一樣好食。
(唔怪之得食咁耐只見一台外國客)
見其他人寫咁多好評,真係火到黎埋。 真係好想投訴。
题外话/补充资料:
(基於食物質素太低真心無影相唔想浪費記憶體。無圖無真相,你唔信就算)