喺订枱app见到Papi呢间餐厅,再上openrice睇吓有乜食,原来系意大利餐厅🍴,啲评价都唔错。由于六点入座有半价优惠,所以去完动漫展之后食个early dinner😉。本身以为系前pokka cafe个位,原来系向海向避风塘𠮶边,佢有啲outdoor位但喺正大马路旁加上呢个天气,应该又焗又食尘🙈。我哋揾咗阵先揾到个main door😅,一入到去Staff已经清楚订枱资料,带咗我哋去张二人枱,仲问我哋有无食过,叫我哋如果有咩问题可随便问佢哋,服务加哂分😉,另外7点前仲有Happy hour🍻。Menu🧾大大张,实在好花多眼乱,小食、主菜、配菜至甜品都好多选择,而且款式都比较特别,唔系普通西餐厅见到𠮶啲👍🏻。另外亦有happy hour嘅drink menu,比起食物易选择🤣我哋叫咗两杯嘢饮,一杯Sparkling Wine (Soligo Spumante Prosecco)🥂($58)同一枝Goose Island嘅Honkers Ale🍺($48),两样都好易入口几唔错,可能我太口渴,好吸收😂,所以饮咗两啖,系两啖,我竟然已经有啲😽😽🙈。餐厅会为每枱送上餐前小食,系一啲脆片,碟

餐厅会为每枱送上餐前小食,系一啲脆片,碟上仲放有啲青酱同黄色酱比你点。但呢样真系麻麻哋,唔够脆,啲酱又无咩味。😐

小食其实有好多样都想试,但最终只系叫咗一样,Polpettine di Granchio($118),香煎蟹饼配辣椒及小菜苗,上碟有三嚿蟹饼下低铺咗啲菜苗,size唔算大(圆周大约一个柑🍊)。一切开已经见到好多🦀蟹丝😍,哇一食,真系不得了,超好食❗️❗️❗️系我食过最好食嘅crab cake,没有之一,劲鲜味,而且仲有啲啲辣味,令到成个味升华咗。我唔知啲辣味系本身个馅已经有,定来自面头𠮶啲红椒?配埋啲菜苗☘️(无草青味)食,真系好正。由于太好食,觉得个份量真系可以double哈哈🤣🤣。
Polpettine di Granchio

Pasta就叫咗Pici di Papi ($148)(手造粗面、新鲜蕃茄及脆蒜片)🍝,呢个系无肉的,嗌呢个主要因为想食粗面,嗯果然无失望,个面超弹牙又够粗,口感一流👍🏻,仲有饱肚感(虽然碟pasta只系中等size)。而且个蕃茄酱🍅都好惹味,酸酸哋配上蒜片超香。
Pici di Papi

主菜就要咗Maialino Arrosto ($418)(意式烧乳猪、柑橘芥茉及香草),呢个乳猪🐖同我想像中好唔同,个碟超大有大约7至8件乳猪件,下底有好多苹果同椰菜,个汁甜甜哋几正但有啲油。乳猪皮好细块,但都脆嘅,肉唔多,而且较多肥膏。不过夹埋啲苹果🍎同椰菜🥬就好match几好食,但如果两样分开食就无咁特别。
Maialino Arrosto

配菜就叫咗Zucchini Fritti($68)香炸意大利青瓜🥒,由于我系一个青瓜控🥒🥒🥒,所以一于叫嚟试吓,之前都无食过炸的,btw佢唔系平日好爽𠮶只cucumber青瓜。完全估唔到会咁大兜,份量超多,食青瓜都食饱🤤,热辣辣炸起好正,外面脆皮薄薄似天妇罗,咸咸哋够哂味,瓜肉就仲好juicy。😍
Zucchini Fritti

最后甜品就叫咗Papi’s Tiramisu ($68)(提拉米苏、马斯卡邦芝士、手指饼及浓缩咖啡),my all time favourite😍😍,甜品以碗盛,朱古力粉整有papi字样,几精美,份量都唔细👍🏻。味道都唔错,够湿,但就无酒味,不过佢写明的。我自己就比较钟意有酒味,虽然佢唔算劲好食,但都绝对值得一食🤗😋。
Papi’s Tiramisu

总括嚟讲,呢间餐厅好高质,而且成个用餐过程超舒服,由入座、用餐到埋单,服务都好好😉。店员又会不断帮你加水,又会问你觉得好唔好食,好好礼貌,而且每个店员都好醒目😎,落单唔会错唔会漏,唯一可改善就系上菜嘅次序,小食应该上先过个pasta。另外,餐厅环境好舒服好chill,由于较早时间未系好多人,唔嘈,可以倾住偈静静哋食晚饭睇日落🌄;餐厅装修亦都几classy,仲有色彩缤纷嘅餐碟亦令人好开心。不过留意返,餐厅定价都比较贵,例如个乳猪要四百几蚊💸,但份量系唔少的(之前上网睇好多人都讲细碟,所以比我想像中多哈哈)。即使我已经享有半价优惠,但埋单每人都要三百几蚊。不过食物质素同环境都好正,所以我绝对推介,亦都会encore😁😁👍🏻。
2019-07-27
用餐优惠