2020-03-22
朋友話今晚帶我去一個地方食飯,包我歡喜😁⋯⋯首先一入大廈門口,有好熟識畫面,這個地方唔系某劇集拍攝🎬埸地🤔🤔,朋友知我時時都追這個劇集,所以特登帶我來這裡參觀。唔知會唔會碰到,大龍生,大小姐,或者Terry.....,,呢?😅😅⋯⋯難道朋友帶我去初戀cafe😱😱原來這幢大廈有幾層是食肆,我地上左其中一層,有好多餐廳🍴選擇,仲有小量攡位買賣,好像一個迷你市集。最後朋友選擇左一間,我時常都話想食酸菜魚的食店。老闆怎解會開這間食店,原來有段古,而且這間食肆好多客人聞名而來。一入餐廳,地方給人感覺簡潔,光猛,座與座位排得整齊。一坐低,待應就放低一支玄米茶給我們,原來系免費任飲👍👍今晚由廚師提議,首先來碟:叫做「正經的雞被撕」🐔,🤔,雞皮爽,滑,有咬口。味道合中,有麻油香味,還有些乾指天椒🌶在上面,以為好辣,味道完全適中,並沒有遮蓋鷄味。可能之前待應問我們食辣的程度而分配,值得一👍,太細❤。而另一碟:「碧綠脆筍絲」冷盤,食物好精緻,擺設有心思,絕不馬虎了事。賣相非常吸引👍👍。最後主角出場:叫小份酸菜魚,二人份量,絕不取巧,份量絕不少😱😱,配菜繁多,絕對物有[超]值,配料有芽菜,蓮藕片,薯仔片,木
難道朋友帶我去初戀cafe😱😱
一入餐廳,地方給人感覺簡潔,光猛,座與座位排得整齊。
一坐低,待應就放低一支玄米茶給我們,原來系免費任飲👍👍
可能之前待應問我們食辣的程度而分配,值得一👍,太細❤。
最後主角出場:叫小份酸菜魚,二人份量,絕不取巧,份量絕不少😱😱,配菜繁多,絕對物有[超]值,配料有芽菜,蓮藕片,薯仔片,木耳,豆卜⋯⋯等等,而且用米綫放底。
如果你覺得配料唔足夠,仲有好多選擇俾大家。
米線吸收晒酸菜魚嘅精華,簡直越食越想食。魚身不在話下,滑又多⋯⋯加埋其他配料。簡直係一個完美嘅組合。
連旁邊國內的客人, 都讚口不絕。