2021-09-21
晚餐去左尖沙咀北京道食 新泰東南亞餐廳。之前都有食過其他分店,味道,環境都唔錯。今次呢間係太子集團中心8樓,卡位圍住落地玻璃,可以望到街景,座位闊落,特別係會同三三知己一齊share食物,足夠嘅空間真係好重要。今次叫左鹽焗鱸魚,本身想叫烏頭,可惜當日已經冇哂烏頭,所以叫左爐魚,肉質都幾滑,會多少少細骨,食落要小心d,不過大骨好易就起到,擺左一陣再食都唔覺有好強嘅腥味。燒豬頸肉沙律,比起沙律更似菜包,燒豬頸肉好惹味,味道較辣,配生菜都中和左少少,嗜辣嘅食客可以一試。最後,係麵包焗咖哩軟殼蟹,份量大,賣相好麵包份量好夠,邊上嘅包烘到脆身,就咁食都好好食,點埋咖哩更加係一流!咖哩係黃咖哩,質地厚身,好啱點包食。軟殼蟹炸到好香脆,同黃咖哩味道好夾。飲品我同朋友都叫左椰青,食比較重口味嘅野食,椰青會係個好選擇,清甜解渴,仲可以即時解辣。