2021-11-15 281 浏览
約朋友去銅鑼灣食野, 一定岩, 因為交通方便.  今晚食鐵板燒, 已預先訂位, 食鐵板燒我們必準時,  餐廳氣氛好熱鬧.共有兩張鐵板檯, 分 8 至 10 人一檯, 師傅可以和我們溝通, 跟得更好.餐廳裝飾也講究,  用了 靚靚日本畫,插花也見日本風. 這裡有我們喜歡的海產, 活龍蝦, 鮑魚, 象拔蚌, 海蝦, 松葉蟹...........  看見師傅即席好細清洗龍蝦,今晚我們點了時令蟹套餐, 好豐富,  除了蟹, 還有豬和牛, 甜品, 茶.  首先點酒,  碰碰杯,   柚子檸檬酒及梅酒,  口感各有不同, 配合互相愛好.  Cheers   !!季節沙律 ~   先來開胃頭盤,   沙律由時令生果開始,   蔬菜新鮮爽脆,  顏色明亮, 龍瓊珠果好好味, 露筍, 青瓜, 車厘茄, 我地都仲意.師傅開始在鐵板檯工作, 第一道燒物 ~   北海道帆立貝. 師傅慢煎帆立貝及黃瓜, 這個北海道帆立貝好大個, 來朵紫色食用花和泡沫陪襯,  色, 香, 味都齊,  帆立貝鮮甜無比, 好享受啊.北海道鱈場蟹.   師傅細心拆蟹, 再烹調加點牛油, 海鹽,  烤蟹味道濃郁, 肉厚扎實飽滿, 肉質帶
餐廳裝飾也講究,  用了 靚靚日本畫,
插花也見日本風.
看見師傅即席好細清洗龍蝦,
季節沙律 ~   先來開胃頭盤,
師傅開始在鐵板檯工作,
第一道燒物 ~   北海道帆立貝
北海道鱈場蟹.
師傅細心拆蟹, 再烹調加點牛油, 海鹽,  烤蟹味道濃郁, 肉厚扎實飽滿, 肉質帶有彈性,
蟹肉爽甜, 非常滋味 口感綿密. 食出蟹的原汁原味.
西班牙豬西冷柳,  份量足, 西冷柳夠大件, 師傅把西冷柳底面慢慢香煎,
切件, 再放上碟, 擺設好.
原來師傅做得好有技巧, 用煙燻機焗約十分鐘,
帶出煙燻豬香味,  伴有烤時蔬及蒜片, 真是活色生香.
厚燒和牛   日本和牛, 油脂分佈均勻, 肉質軟腍, 滿滿油脂香味, 不須沾醬汁也很好吃.  夾炸蒜片一起吃,  超好味. 伴碟有 日本大啡菇, 青椒仔, 茄子及蕃茄, 幫助減低油膩感.  真貼心.
吸物   來個熱湯,  蟹腳加元貝, 足料,  加上海帶, 湯頭鮮味足, 心裏又一陣温暖.
海膽炒飯
賣相相當悅目, 是個令我們喜出望外之作, 估不到用高腳玻璃酒杯盛載,  三文魚籽和海膽, 特別亮麗.
炒飯有雞蛋,  粟米, 蘿蔔粒, 香蔥, 混合珍珠米飯, 好食又靚絕.
日本綠茶雪糕,綠茶味道香濃, 口感滑, 伴有紅豆, 更滿足.
餐後飲杯 熱檸檬茶,   暖心又幫助消化,  茶 匙也很美.

今晚去了這間樓上日本鐵板燒餐廳,   禦鐵 , 食材新鮮有質素食野食味道,  禦鐵. 鐵板燒做得到.  新店11月有優惠,  晚市有 八折.  真是好吸引.