餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

椒鹽瀨尿蝦($16/兩 x 2pcs) $270 - 肉質非常彈牙, 好鮮甜, 椒鹽味不夠, 不夠惹味; 豉椒炒聖子皇 ($35/pcs x 4pcs) $140 - 質地都係非常好, 不過煮得唔好, 除左辣, 咩味都食唔到, 0徒左;龍蝦: 1) 牛油開邊龍蝦 ($150/份) 2) 芝士開邊焗 + e麵底 ($180) - 各要了一隻兩個都好有驚喜, 冇overcook, 味道好平衡! 牛油的面脆脆地, 芝士的芝士仲好軟, 加埋鮮甜龍蝦肉, 正!!!!呢個真係好好食!!!!!!!!!!!! 反而鯉魚門 - "快樂"就overcook左,又好"漏"~~~~芝士龍蝦可以唔駛加 e麵底, 個e麵好難食, 無味又乾;清蒸芝麻斑 ($18/兩) $324, 另+兩碗靚仔 - 蒸得唔錯, 好滑四眼紅衫叔叔好落力sale, 我地話要瀨尿蝦, 佢就指d全店最大隻既比我地; 問佢有咩靚魚, 不過唔想太貴, 佢就指左一條頗大條, 斤幾既老鼠斑, $5xx, 我諗佢唔記得左我地只係得2個人食, 揀條咁大既比我地~~ 我話貴, 佢介紹鬚鼠斑,$2百到尾, 佢都算係咁 講明係養的, 不過咁既size, 仲
芝士龍蝦可以唔駛加 e麵底, 個e麵好難食, 無味又乾;
清蒸芝麻斑 ($18/兩) $324, 另+兩碗靚仔
- 蒸得唔錯, 好滑

四眼紅衫叔叔好落力sale, 我地話要瀨尿蝦, 佢就指d全店最大隻既比我地; 問佢有咩靚魚, 不過唔想太貴, 佢就指左一條頗大條, 斤幾既老鼠斑, $5xx, 我諗佢唔記得左我地只係得2個人食, 揀條咁大既比我地~~ 我話貴, 佢介紹鬚鼠斑,$2百到尾, 佢都算係咁 講明係養的, 不過咁既size, 仲要係養既, 都要$2百都尾, 好貴, 我去鯉魚門 - '快樂"食一樣品種, 差唔多size, 野生的, 都係$160-$180一條。芝麻斑其實都唔係貴價魚, 街市都係賣$8-10/兩, 依家係$18/兩, 當然明白街市會平好多, 而且呢度又有免費船服務, 咁價錢就要貴返d, 不過以$324食芝麻斑, 真係唔係咁抵。呢度多數都係貴價魚, 東星斑, 老鼠斑等等, 而且全部size比較大, 兩個人食, 會大左d。仲有, 呢度既龍蝦都好貴下, 本地花龍唔係太大隻, 都要成$5xx, 一係就一份份果d, 一係就勁大隻, 所謂既中型又唔抵食~

去之前睇過網友食評話呢度好鍾意同你玩數字遊戲, 所以我都提防一下! 問佢幾多錢, 佢就答你幾多錢兩, 要不斷追問佢呢度即係約幾多兩, 佢先比一個佢估計大約重量你, 好似冇咩意識秤比你睇, 0係我不斷煩住佢, 佢先話實際價錢要一陣稱過先知, 但係都要係咁追住佢, 即場睇住佢秤, 為免自己心算慢, 所以一邊叫佢計埋, 一邊自己記住佢報的重量及價錢, 佢都肯即場計比你, 都算係咁!

總括而言, 呢度係好食, 我都會再黎, 不過我會覺得鯉魚門 - "快樂"抵食, 環境好d, 感覺上老實d~ 以$1,184呢個價錢, 我可以去"快樂"食到企唔直, 呢度沒有前菜小食, 沒有湯送, 果盤要問先有。
有人話呢度務態度唔好, 但我又唔覺, 係有個哥哥d語氣好似好惡咁, 其實佢冇咩野的。
庆祝纪念
生日