2024-05-02 113 浏览
今日同朋友去中环做运动同兑换日元,做完之后就去食晚饭,行过巴士站见到个广告,写住锦丽终于返嚟港岛喇,锦丽系越南餐厅,之前我喺东涌行山后食过一次,记得好食好抵食,竟然喺香港岛都有分店,有好嘢食我哋当然有兴趣即刻去食啦。锦丽上环餐厅位于上环干诺道中168-200号顺德中心3楼322-323号舖,港铁上环站D出口,行几分钟就到,十分方便。餐厅个位置非常好,喺出境搭船嘅门口对面,我见好多客人去搭船之前,或者搭完船返嚟之后,都嚟呢度食嘢,餐厅内装修好新净,天花有竹制的灯罩,又有越南的斗笠,亦有越南女人嘅衣着墙画,好有越南特色,地方宽敞光猛整洁,有卡位同梳化位,座位都坐得很舒服,职员服务态度都好,亦用QR code落单方便快捷,来这里食真系唔错。我上次喺东涌食系食午餐,今次嚟上环就系食晚餐,晚餐原来系有晚市套餐,有一人煮意同风味二人套餐,价钱都唔贵,一人煮意可任选越南煮食一款、风味小食一款、风味饮品一杯,而风味二人套餐可任选越南煮食两款、特色小食拼盘、风味饮品两杯,亦都可以追加小食同甜品,我哋一于选二人套餐,越南煮食我就叫咗正宗越南牛骨汤粉嘅火车头河粉,我朋友就拣咗越式蟹肉饼番茄汤檬粉,风味饮品就

我上次喺东涌食系食午餐,今次嚟上环就系食晚餐,晚餐原来系有晚市套餐,有一人煮意同风味二人套餐,价钱都唔贵,一人煮意可任选越南煮食一款、风味小食一款、风味饮品一杯,而风味二人套餐可任选越南煮食两款、特色小食拼盘、风味饮品两杯,亦都可以追加小食同甜品,我哋一于选二人套餐,越南煮食我就叫咗正宗越南牛骨汤粉嘅火车头河粉,我朋友就拣咗越式蟹肉饼番茄汤檬粉,风味饮品就叫咗椰汁红豆冰同埋椰汁三色冰,亦追加左个小食蔬菜春卷和甜品椰青椰汁糕。

首接下来是主食,是火车头河粉,正宗越南牛骨汤,先饮一啖相当香浓鲜甜,再配上安格斯牛小排、牛筋、扎肉、热牛肉及牛丸,牛小排、熟牛肉好鲜嫩,牛筋大大块好淋滑,牛丸超弹牙多汁,扎肉大大块,有黑胡椒香浓味,令人口感丰富,河粉煮得刚好,不会太淋,好配合个汤,非常好味。越式蟹肉饼番茄汤檬粉,好足料,有豆卜,蟹肉饼,葱同芽菜,蟹肉饼好吃,好有蟹味,檬粉好有粉丝口感,汤底以番茄、蟹肉、蟹膏制成,蕃茄加海鲜味汤底,真令人好开胃。

而特色小食拼盘,里面有金丝网虾春卷、法式蒜蓉牛油鸡翼、香茅猪扒同越式蔗虾,份量十分丰富,成个小食拼盘非常抢眼, 颜色靓味道正。 越式蔗虾肉爽鲜甜弹牙, 有蔗嘅甜味,金丝网虾春卷炸到超脆,虾肉鲜嫩, 蒜蓉牛油鸡翼皮脆肉嫩, 蒜香味浓 ,香茅猪扒大大块,炸得啱啱好,金黄多汁,连同追加小食蔬菜春卷,点埋甜酸辣酱,同埋酸萝卜丝一齐食,令每样小食都食得更出色。

最后梗系要食甜品, 两旧心形嘅椰汁糕 ,清香爽甜 ,尤其是椰青糕多啲,食到椰子肉,淋上椰奶,整体不错不会太甜,椰青好清香,真系好食。饮品嘅椰汁红豆冰同椰汁三色冰都有大大粒红豆,而椰汁三色冰仲有绿豆同绿色的珍多条,十分足料,两杯饮品都饮到好清香嘅椰汁味,令人口感丰富,香甜解渴,好夹食越式嘅食品。

锦丽好值得推荐俾大家,食得好滋味,又好抵食,价钱又唔贵,我哋下次会再来试食其他食品。