2021-12-11 34 浏览
自己都非常鍾意食台灣嘢,但係觀塘入邊,出名有好食嘅台灣嘢都唔多,自己以前喺大學讀書,成日都會去呢度嘅火炭分店食飯,所以知道佢最近喺呢度開咗間舖頭之後,就都想過嚟試吓。焦糖正山小種奶茶係我同朋友嘅至愛,大大粒嘅珍珠,適中甜度嘅奶茶,奶茶亦都有濃郁嘅茶香,大大杯非常唔錯。之後我哋叫咗一個花膠胡椒雞嘅午餐套餐,嚟到嘅時候,唔係剩係得主菜,配菜亦都非常豐富。經常食日本嘢嘅朋友都會知道,呢一啲係日本嘅漬物,有酸梅、牛蒡同埋其他款式;我自己就最鍾意食牛蒡,脆脆的咬落去,非常實在。滷肉青菜真係唔可以睇小,肥豬肉,香濃嘅醬汁,再配上淥得剛剛好嘅青菜🥬,非常唔錯。仲有一細碟嘅脆蝦米🦐。花膠胡椒豬肚雞,有大大嚿嘅花膠,再加埋有非常重胡椒味嘅湯底,特別欣賞嘅係除咗佢嘅豬肚好好食之外,佢嘅雞肉嘅質素好比燒味餐廳嘅嗰啲貴妃雞,雞肉非常嫩滑,雞皮亦都好好食。佢仲會有一份嘅水果,有蘋果同埋火龍果同埋蜜瓜、作為一份午餐定食來講,呢一度係非常好食同埋健康同埋豐富。朋友另外亦都食咗一個布子煎封比目魚午飯套餐,佢嘅比目魚煎得非常香口,再加埋特色醬汁,魚肉亦都非常嫩,一啖魚,一啖皮,再連埋白飯一齊食,簡直係非常好嘅享受。埋單

仲有一細碟嘅脆蝦米🦐。

埋單計只係$275 ,完全唔算好貴。
2021-12-04