2018-07-06
好耐沒有食過越南菜了, 所以今日約咗朋友去咗「越味皇」食越南菜。 一入門囗就知無去錯地方啦, 因為天花掛滿特色的越南帽子, 非常有心思! 一場嚟到一定要叫佢哋嘅招牌菜《招牌菜越味皇頂級生牛肉湯河 $68》, 生牛肉加上熱湯, 牛肉浸一浸就可以食, 生熟度剛剛好, 清甜嘅湯底, 加上香濃嘅牛肉, 十分好味。店員介紹我食《越味皇番茄蟹頭糕湯檬粉 $68》, 味道果然好好味,有香濃嘅鮮茄香味, 加上鮮甜蟹糕, 美味至極。 扎肉入口彈牙,口感豐富。 抵食之選《牛油果軟殻蟹米紙卷 $62》, 材料十分豐富,包括有牛油果、紅蘿蔔、青瓜同軟殻蟹等等。 牛油果囗感香滑,配上脆卜卜嘅軟殻蟹, 爽脆嘅青瓜蔬菜等配料,食落囗感十足,十分好味。《越式燒雞 $98半隻 》 ,外皮燒得香脆, 雞肉嫩滑,十分滋味。 必叫推介嘅《凍越式滴漏咖啡》,好快就聞到滴漏咖啡嘅香味, 香味四散,咖啡愛好者必試! 食物質素好好, 價錢非常合理, 所以客人好多, 要等一陣才有位, 我會再 Encore的!