2014-06-19
我食飯唔影相的,何況只係落屋企樓下食lunch,所以唔好意思,只好用文字推介!這些有質素的地區小店真的很需要大家支持。我住葵興,出九龍返工,有時星期六日都要做野,所以如果剛好星期六有空閒時間,我都會把握機會去排排座食lunch(佢地星期日和公眾假期唔開,平日又好早收,所以好難遇上)。排排座大約是三年前開的,一年前才第一次幫趁,一試之下,大呼驚豔,自此星期六有機會都會去,至今大約食過十幾次,試過一次早晨、一次非午餐時段的意粉,其餘都是午餐。午餐有5-6款,總是包括一個湯麵、一個扒類、一個咖哩、一個焗野,但沒有vegetarian option。我90%時候都會選A餐,即湯麵/烏冬/米線,好像多數都是豬骨濃湯底,配料好得意的,總是有兩三種東西,感覺好像自己煮野食,甚麼想食的都放下去。例如蟹子丸+烚蛋+雜菜,有時卻是魚皮鮫+煎蛋+煙肉,甚至吉烈帶子、蝦餅、蟹棒等等,總之跟一般茶餐廳有點不同,較像是一間fusion茶餐廳。除了A餐,也試過有扒的那個餐和咖哩,咖哩好好味。飲品方面,通常都叫檸水/檸茶/華田等等,正正常常,當中凍檸茶不錯(我飲少甜)!不過,他們在大約半年前開始,凍飲轉用即棄膠杯裝(
除了A餐,也試過有扒的那個餐和咖哩,咖哩好好味。
飲品方面,通常都叫檸水/檸茶/華田等等,正正常常,當中凍檸茶不錯(我飲少甜)!不過,他們在大約半年前開始,凍飲轉用即棄膠杯裝(我估因為小店洗唔切杯),算是唯一美中不足的地方。希望大家去排排座都盡量叫熱飲,避免浪費,再者,凍飲冇益啊。
服務方面,所有伙計都好nice,12:30pm前埋單減$4,正!