2018-12-12
深宵食堂很早前光顧過尖沙咀店,今次終於有幸一會總店了。幸好朋友在附近工作可以一早排隊,約7時多到達已大排長龍。食店座位不多,我坐的位置面對電視,可惜電視聲浪超大,變成躁音,我地傾唔計。試飲左杯菊花茶 ($18),味道小小淡啦,與串燒味道尚算夾。** 提提大家:店內沒有樽裝或罐裝飲品提供,以這價錢來算有點貴。 **另外食左雞泡魚乾( $78)。魚乾有嚼口好juicy,但未夠乾身,此定價對於我係太貴。薄薄的豚肉卷包著鮮嫩的露荀,豚肉很香口惹味,而露荀可中和肉食的膩感,不錯不錯。之後點左一口牛,牛肉插在薯仔的賣相已十分有趣。意想不到牛肉嫩滑可口,入口juicy,醬汁帶點甜味,我不好牛也吃得津津有味,因為牛肉沒有那種蘇味。日式炒手打烏冬,d烏冬彈牙入味,椰菜、鴨胸絲配料足夠,但略嫌醬汁太甜太鹹。汁燒帆立貝 , 燒得夠哂火候,又唔會燒過頭,而且質感彈牙,價錢係可以叫多客食。重點推介:登!登!登! 汁燒雞翼 是也! 燒雞翼,我鐘意食!仲要佢地外皮燒得夠香脆,而裡面嘅肉質仍保持嫩滑,正!!! 而之後果客蒜燒虎蝦,蒜蓉密麻麻舖滿在虎蝦上面,十分惹味,而虎蝦又夠大又彈牙,鮮味十足,令呢一餐劃上完美的句號
仲要佢地外皮燒得夠香脆,而裡面嘅肉質仍保持嫩滑,正!!! 而之後果客蒜燒虎蝦,蒜蓉密麻麻舖滿在虎蝦上面,十分惹味,而虎蝦又夠大又彈牙,鮮味十足,令呢一餐劃上完美的句號。
在銅鑼灣中心地帶,價格明白有所提高,幸好食物質素與價錢對等。至於環境方面就一般,因為電視聲浪過大,而開放式的廚房,就算坐到最入的那檯,我們的衣服也沾滿油煙味,這方面希望食店能作改善。
如果之後餐廳有所改善都會再去!期待!期待!