2007-12-04
本人平時於中環食Lunch,今日少有的調到觀塘工作。平日都經常聽到我的朋友去觀塘的某一間上海鋪用膳,他們都說幾好,於是今次特地光臨這店試試。與本人同行有六人,分別叫左小籠飽,同一個六人套餐(小菜有回窩肉、醉雞、九王鱔鰗、沙爹肉片粉絲煲、糖醋排骨同獅子頭;湯是酸辣湯同雲吞雞;最後小點就叫左豆沙窩餅)。先來的是小籠飽,新鮮熱辣!食落去有濃鬱的肉同姜味。可能D肉有溝左醬汁,D味不同出面的上海鋪,我們就覺得這裡的比較好食!之後是酸辣湯,這裡的比較酸,但也算是恰到好處;料多!好飲!聽老闆講,回窩肉同醉雞都係招牌菜。回窩肉真係無介紹錯!味道一流!而醉雞就重花鵰酒味,食落去唔鞋。幾好。九王鱔鰗、沙爹肉片粉絲煲和糖醋排骨,他們都好好!好像糖醋排骨的汁好野味同鱔鰗都好新鮮。而雲吞雞呢,就鮮雞湯同雲吞!一飲就知D湯非常濃的雞味。食完豆沙窩餅後,再歎一杯八寶茶!老闆幾nice,中午真係幾多人,但他都好用心噤招呼我們!下次再去!
之後是酸辣湯,這裡的比較酸,但也算是恰到好處;料多!好飲!
而雲吞雞呢,就鮮雞湯同雲吞!一飲就知D湯非常濃的雞味。
食完豆沙窩餅後,再歎一杯八寶茶!