2009-01-08
大約九月到,我同一班朋友到這兒晚飯.嘗試大部份招牌菜, 總括來說全都做得不錯, 係幾好食嘅但一食完個翅,我就開始成塊面出現麻痺,呼吸困難及反應遲鈍 (我無飲酒), 我開始時都唔知, 以為自己有病, 仲擔心自己係咪咁後生就中風...!!!我聽到d朋友講嘢,但自己係完全比唔到反應. 好似呆了一樣. 這狀況維持了大約半小時就慢慢好了.到了食完飯後, 我擔心地告訴朋友我嘅"病情" (因為那天有唔熟的人請食飯,我唔好意思係眾人面前講自己唔舒服), 點知個朋友話佢嘅情況同我一樣, 仲係唔只一個f朋友添!, (其他5人可能飲了可樂和汽水,沒有事) 我地得出嘅結論係: 味精過敏!, 而我經常外食, 都未曾有這麼嚴重的情況, 所以d味精應該好好好勁吓.我睇到有其他食評都有人曾有味精反應,所以不吐不快. 雖然唔想唱衰, 影響人生意,不過好老實, 味精落得咁重,對身體肯定唔好. 我覺得食物味道雖然幾好, 但我唔會忘記個晚真係好唔舒服, 點都唔會再去!!!(除非佢唔再落味精)