2018-11-23 503 浏览
男朋友難得有idea去邊到食,當然聽佢講啦(一年先得一兩次嫁)地點唔算難搵,深水埗D2出口一分鐘就到,簡單來說,即係好多野食的前一條街,近石硤尾個邊。店內裝修簡潔明亮,就係街坊風格。車仔麵竟然有紅薯粉,當然要試下啦。煮得剛剛好,唔會湖口,煙煙unun👍🏻👍🏻👍🏻我點左四個餸:1️⃣豬大腸🐖洗得好乾淨,重帶有少少肥膏。無so 味,又容易咬開2️⃣白蘿蔔🥕車仔麵好伴侶,用黎吸收湯底的味道。煮得夠淋又無揸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣蛋白魚腐,處理得好好,咬落無油味(一般街你啲,一啖咬落去,會有油跑出黎)4️⃣手打墨魚餅,厚得黎彈牙不完全是街市買返黎的墨魚膠👍🏻👍🏻👍🏻5️⃣湯底為左配合紅薯粉,點左麻辣小辣。睇圖都見到上面個pat 蒜蓉,係咪好東門feel呢🤣味道都像,不過我自己都喜歡💕但是下次我會比較想試返一般車仔麵style,油麵咖哩汁😝童年感覺6️⃣其實我重點左個餸淨食-鮑汁花膠($30@)但係掛住食,無影相(唔怕啦,好多人都有放相上黎,真係一樣樣的♥️有兩大塊同手掌差不多大的花膠,再加少少碎塊🔺味道是不錯👍🏻不過如果一個人黎食的話,我建議當做車仔麵的餸,唔好單點,有啲濟😅7️⃣蒜蓉真係非常多,食完會成晚都有陣蒜味飲品方面
店內裝修簡潔明亮,就係街坊風格。
四餸車仔麵

車仔麵竟然有紅薯粉,當然要試下啦。
煮得剛剛好,唔會湖口,煙煙unun👍🏻👍🏻👍🏻
我點左四個餸:
6️⃣其實我重點左個餸淨食-鮑汁花膠($30@)
7️⃣蒜蓉真係非常多,食完會成晚都有陣蒜味

無冰凍奶茶

飲品方面,我選擇加$10要左杯無冰凍奶茶🍹
味道不錯👍🏻係將奶茶雪凍之後,上桌的時候加煉奶,所而你會發現有好像撈唔雲嘅情況,杯飲品出現一點點

❤️個人幾喜歡,重要唔算貴,會有下次❤️
2018-11-18
無冰凍奶茶