2011-02-03 20 浏览
入冬以来都无打过边炉,系罪过。今日中午系一人一锅唔够喉,夜晚就再打过。见3间牛涮锅的评分唔算太差,楼下又话有年糕福袋,豆乳汤底又几吸引,仲有green tea and sesame雪糕,所以无拣牛阵,试试新野。黎到7点松D,居然唔便等位之余入面得5成满或者D人刚放工加平日吧。侍应好殷勤介绍唔同的汤底同唔同set的牛,我同我朋友最后拣左最平的涮涮牛同猪,试晒2种肉XP 我当然要左豆乳汤底,朋友则要了和牛清汤。唔使一阵,汤底送上,我地都出自助配料bar夹野食同混酱。酱料全都系日式的,有我最爱的芝麻酱日本酱油都唔差。第一轮我食菜先。讲真,无论西生菜、唐生菜抑或其他菜,全部都唔新鲜唔靓不过要食得健康,无法啦。至于粟米、南瓜片、白萝卜片同秀珍菇就唔错,特别系白萝卜片,好清甜又带点爽脱;粟米、南瓜片亦有佢地应有的甜味。我亦拎左D年糕同薯糕。年糕唔系咁吸汤,煮好耐都唔系太淋,麻麻地;之前未食过薯糕,texture有D似蒟蒻,仲有D爽口,不过又系唔吸汤的。试完配料,系时候到主角牛肉同猪肉啦。两者色泽唔错,前者系鲜红,后者系粉红;肥瘦比例大概系2:8,唔错。两种肉只要轻轻烫就可食了,牛肉有点韧,无咩牛肉
黎到7点松D,居然唔便等位之余入面得5成满
日本酱油都唔差。

不过要食得健康,无法啦。
试完配料,系时候到主角牛肉同猪肉啦。两者色泽唔错,前者系鲜红,后者系粉红;肥瘦比例大概系2:8,唔错。两种肉只要轻轻烫就可食了,牛肉有点韧,无咩牛肉味;反之猪肉无筋、唔嚡、又爽口,比牛肉好食得多。两种肉配上日式芝麻酱都立即升华,不过芝麻酱本身好味,点食都好味架啦。

第二轮只系再添左配料。鳕鱼豆腐同日本豆腐真系超赞,前者十分弹牙、滋味,后者极重豆味,十分滑,加上我的豆乳汤底真系一流享受。我亦试左D稻庭乌冬,系出面夹时见佢一patpat,唔系唔开胃,但系锅中滚几分钟,咬尽汤底的精华,食落烟烟韧韧,好好味呀

清埋D牛肉同猪肉,我同我朋友都叫饱,炒饭同其他配料真可惜地无法一试。

正餐胃饱啦,系时候满足下个甜胃,食雪糕
入黎时见到有4款雪糕,分别系:vanilla, green tea, tofu and sesame。我的target系后3种味道,点知食在一个钟之后,绿茶同芝麻味己经俾人清光光了,豆腐味亦所剩无多,当时只系8点多,我见侍者无添新雪糕的意欲,算啦,只好食豆腐味啦。'笔'左2大个球,再加点green tea酱。雪糕好明显系牛奶分司的出品,没有甚么好评,不过自家的green tea syrup真系唔错,非常配合雪糕,令平凡的豆腐雪糕变得不平凡!

牛涮锅跟牛阵有个共通点,就系猪比牛好,但两者明明都以牛做卖点??! 不过以汤底、食物种类同质素,牛涮锅一胜一个'牛位',想同朋友或家人平平地打下边炉,就个人而言,呢到都系会系一个选择。
2010-12-30
  • 芝麻酱,猪肉,绿茶酱配雪糕,鳕鱼豆腐,日本豆腐,稻庭乌冬