2019-05-24
已不是第一次到養心殿打邊爐 雖已是大熱天 但一想食重口味邊爐, 就想起了養心殿的麻辣鍋!麻辣鍋內有蜂巢豆腐及鴨血, 而且亦會額外送多一盤鴨血!蜂巢豆腐超吸味, 且煮耐左都能保持有咬口!鴨血亦是, 煮耐左都不會一夾即爛, 食落會有小小痴牙, 不像街邊食的水汪汪!因雙拼鍋跟單味鍋一樣錢, 所以另外拼了同價錢的酸菜白肉鍋, 但麻辣鍋始終是我的至愛!當日點了肉眼牛肉, 油炸鬼, 午餐肉, 雜菜拼盤, 手打雜丸拼盤等..油炸鬼 - 炸得很香脆, 吸滿麻辣的湯汁, 有半脆半湯的感覺!午餐肉 - 炸得好透, 外脆內軟, 單食比掂湯食更好味!蔬菜拼盤 - 原本以為得菜, 但原來也有菇及粟米, 菜類菇類新鮮, 食了很多重口味, 吃點蔬菜感覺清爽點!手打雜丸拼盤 - 全部都彈牙爽口 最中意墨魚丸及黑松露丸, 前者真係新鮮有墨魚肉, 後者黑松露味重, 比較特別!肉眼牛肉 - 味道正常, 下次再試手打牛肉 因見雪花更分明! 另外嗌左杯Asaki啤酒, 夠凍好正!8點半前埋單仲有7折, 2人合共$627可以一試!
麻辣鍋內有蜂巢豆腐及鴨血, 而且亦會額外送多一盤鴨血!
蜂巢豆腐超吸味, 且煮耐左都能保持有咬口!
另外嗌左杯Asaki啤酒, 夠凍好正!