2020-06-09
疫情底下,最近真係少咗好多出街!難得今日相約了好瘦,我哋都係非常喜歡吃omakase,所以就決定到呢間近期幾熱門嘅壽司店!餐廳都做足防疫措施,將食客們用透明膠板分隔,大家都食得好安心又放心!呢到只有一個價錢嘅廚師發板餐,就係$1200,有25道菜,以咁多款式嚟講,呢個價錢真係算好抵!首先師傅為我哋準備嘅係自家熟成章魚,熟成完再慢煮,質感好軟腍,同平時食開嘅都幾唔同。接下來係多款刺身,由淡味至濃味。以兩個方式呈現嘅左口魚:厚切左口魚及火炙左口魚裙邊,前者清甜爽口,後者充滿油香。我就一向喜歡濃味,所以好鍾意佢個炙燒左口魚裙邊!呢度嘅深海池魚嘅質感同出面幾唔同,原來係經過七日的熟成,魚味較明顯,腍身好多。平貝爽彈,極鮮甜!師傅仲將平貝裙邊製作成串燒,經過鹽燒,另一番風味!接著到象拔蚌,夠爽脆!還有我和朋友都很喜歡的醬油漬螢光魷魚,獨有的口感味道,依家諗起都好掛住!鮟鱇魚肝入口即溶,細滑好味!真蠔肥美肉厚,鮮味十足!壽司方面,火炙金目鯛很肥美,燒完油香爆發!好鍾意炙燒嘅壽司迫哂d魚油出嚟!鰆魚烤過後,魚皮脆卜卜!中拖羅肥美入口即化,仲有大拖羅更加唔洗講,油份超勁,再烤埋迫更多油份出黎,真係勁正
接下來係多款刺身,由淡味至濃味。
真蠔肥美肉厚,鮮味十足!
壽司方面,火炙金目鯛很肥美,燒完油香爆發!好鍾意炙燒嘅壽司迫哂d魚油出嚟!鰆魚烤過後,魚皮脆卜卜!中拖羅肥美入口即化,仲有大拖羅更加唔洗講,油份超勁,再烤埋迫更多油份出黎,真係勁正!
海膽壽司好鮮甜,一啖食哂好滿足!鯛魚白子超細滑,好好味!!
甜品係士多啤梨,解一解油膩感!
成餐飯都好滿足!呢個價錢真係超值,食左成25款道菜!