最近喺上环发掘咗呢间上年开业嘅铁板烧🔥 餐厅装修十分有格调 以灰黑色嘅水泥墙为主调⚫️再以简单嘅线条同草木 营造出简洁高贵嘅感觉🌿座位以一贯铁板烧嘅吧枱形式🪑令客人可以近距离欣赏师傅嘅功夫👨‍🍳🍴澳洲鲍鱼 二人前 $2680✨️前菜|三文鱼籽牛油果蟹肉沙律打头阵嘅系一道好清新嘅前菜☘️以一片薄薄的青瓜包住牛油果蟹肉蓉🥑再放上新鲜嘅三文鱼籽🐟食落口感好丰富😊再配上旁边粉红色的酱汁带酸酸甜甜🍋整道菜非常开胃清新😋✨️澳洲鲍鱼 450g鲍鱼真系超级大只好惊喜🤩店员会好贴心摆盘俾我地影相📸睇得出鲍鱼好新鲜生猛🌊除时会将鲍鱼炮制出三种食法🔥第一种 会将鲍鱼切成片 配上香浓嘅鲍鱼肝酱 同清甜爽口嘅海藻🥢第二种 会将鲍鱼切成粒 加入XO酱炒香 食得出爽口烟韧嘅口感😛第三种 切出鲍鱼裙边处理 带比较重嘅海水味🤏✨️季节海鲜|鲜竹蚌今餐嘅季节海鲜系鲜竹蚌🐚师傅用葱蒜爆香 🧄鲜竹蚌好新鲜爽口 自身带少少嘅咸香☺️整体食落十分惹味🔥✨️甘鲷立鳞烧晚饭嘅另一个重点就系呢一道立鳞烧😋师傅将甘鲷嘅鱼鳞翻起 烹调至香脆黄金🐟食落好似薯片咁薄脆💥再用慢火烧香鱼肉 锁紧肉汁💧食落超级香嫩😛再配上熬煮嘅海胆汤 真系鲜味十足🍲✨️清酒煮蚬

🍴澳洲鲍鱼 二人前 $2680

鲜竹蚌

✨️甘鲷立鳞烧
甘鲷立鳞烧

✨️清酒煮蚬
依个系我食过最新鲜嘅清酒煮蚬🐚喺未煮之前蚬肉喺新鲜到仲郁紧嘅状态😯师傅用清酒,香葱同辣椒辟除腥味🍶味道香辛而带点回甘🌶而蚬肉每一只都大大粒好饱满😚食落仲会爆出汤汁💦
清酒煮蚬

✨️美国牛肉厚烧及薄烧
肉类方面 我地就拣左牛肉 有厚烧及薄烧两款食法🐮薄烧牛肉片卷住满满嘅香葱 好香口惹味🔥而厚烧牛肉烤至五成熟 质感软嫩无筋🥩最重要系要配上师傅自家制嘅炸蒜片 令味道再上一层次🧄

✨️炒饭|炒野菜|面豉汤
炒饭同炒野菜都十分有火候🔥炒饭每一粒米饭都好黄金饱满 蛋香十足🍚炒野菜同面豉汤令我地解一解腻 清一清口腔🥬

✨️士多啤梨益力多绵绵冰
去到甜品环节 我地已经食到好饱🤰酸酸甜甜嘅益力多绵绵冰带出解腻清新🌿绵绵冰真系入口即溶 完全无冰粒感🍧令人不知不觉间已经食晒☺️
士多啤梨益力多绵绵冰

✨️焦糖拉丝多士
真系去到最后 师傅仲为我哋整左个拉丝多士🍞黄金焦糖拉丝真系好考师傅嘅功架同心思❤️‍🔥真系令人忍唔住拎部相机出来打卡📸多士上仲有一层薄薄香脆嘅焦糖🍬每一块切成一口size👅令餐饭好完满好满足🥰
焦糖拉丝多士

食完呢餐饭真系会觉得好满足好开心😆竟然发觉到一间咁高质嘅餐厅❣️虽然价位方面比较进取💰但菜式的确好丰富 用料亦十分新鲜🐟店员亦会好贴心地讲解每一道菜式💁‍♀️整个用餐体验好完整😉可以系一个约会庆祝 或者同家人食饭嘅好地方🥂
2024-04-24
三文鱼籽牛油果蟹肉沙律