.中環新開法式小酒館CANELE 餐廳主打的牛扒🥩及龍蝦🦞,可以無限添吃薯條🍟及蔬菜🥬……….餐廳有2層,當日我地👩🏻‍🦰🧑🏻被安排在2層食飯💕原來餐廳剛剛換左新menu!!😆咁好彩比我地試到新嘅brunch menu!!😋……….Brunch其實係源自1890年代,早上出門狩獵後回來食嘅豐盛早餐,狩獵者因為出外狩獵而推遲左食早餐嘅時間,所以brunch係特別豐盛🥰………今次我地食brunch😋 $388一位,仲有free flow Mimosa & Aperol Splitz 🍻🥂🍸職員仲會即場調酒🍸……….Appetisers 唔洗簡,每款都會有,包括:💕French oysters 🦪 餐廳配上紅酒醋&檸檬🍋紅酒醋帶有濃郁葡萄果香,酸中帶甜,加入左洋蔥粒🧅,提升口感每人2隻法國生蠔🦪第一隻我只加檸檬可以食到生蠔原有嘅海水味……….💕Parma ham沒有過度風乾導致變硬,風乾到剛剛好,口感軟硬適中,配酒食一流👍🏻🥂味道方面,有小小咸香,油脂平均分佈,油花適中😋……….💕Smoked salmon口感肥美,肉質鮮味濃,肉香能停留口腔一段時間,再飲啖酒,咁先係食brunch😋……….
中環新開法式小酒館
CANELE
餐廳主打的牛扒🥩及龍蝦🦞,可以無限添吃薯條🍟及蔬菜🥬
………
職員仲會即場調酒🍸
……….
Appetisers 唔洗簡,每款都會有,包括:
💕French oysters 🦪
餐廳配上紅酒醋&檸檬🍋
紅酒醋帶有濃郁葡萄果香,酸中帶甜,加入左洋蔥粒🧅,提升口感
每人2隻法國生蠔🦪第一隻我只加檸檬可以食到生蠔原有嘅海水味
💕Parma ham
💕Smoked salmon
💕French comte
品嘗芝士係法國人飲食文化裡重要的一環,Comte係常見嘅一種,風味唔會過於濃烈,水份唔會太重,偏硬身
💕Caviar chips 🍟
餐廳係新鮮炸成嘅,面層有魚子醬增加薯條🍟嘅高貴感😋
💕Garlic bread
好惹味,而且口感好香脆👍🏻
………..
💕Half pin lobster🦞 (+$88)
呢度嘅龍蝦🦞好出名!當然要試埋🥹果然不出所料😋龍蝦肉好爽口,唔會係自助餐食到嘅無咩口感,太好食😋所以都請教下廚師👨🏻‍🍳點整,原來簡簡單單煎香,面層有一層🧄Garlic butter,只靠本身新鮮嘅食材已經可以做到一道看似簡單,但食落好有驚喜嘅龍蝦🦞
………
Main主菜我地簡左
💕Angus tenderloin (+$98)
西冷下嘅牛腰肉,亦係全牛最嫩的部份位置會比較淋身👍🏻
💕Prawn linguine
口感厚實,配上比較濃厚、濃稠嘅番茄🍅醬汁,有3隻大蝦做點綴✨蝦肉爽脆彈牙
……….
Dessert 甜品方面,又係岩曬我口味🤣因為有4款齊曬,唔洗簡🥰
當日dessert platter包括:
1️⃣Churros🇪🇸
外脆內軟,面層嘅肉桂糖粉唔會好甜,好濃肉桂味👍🏻
2️⃣Pomelos cheesecake🍰
酸甜嘅柚子味配上雲呢拿雪糕🍦cheesecake 用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製柚子蛋糕
3️⃣Matcha Canelé
主廚精心用銅模製作的法式小甜點可麗露Canelé作結尾,🥹Canelé微暖而且外脆內軟,食到濃濃嘅茶香,加上雲呢拿雪糕一暖一凍又係好好食🤤
4️⃣Vanilla ice cream🍨
雪糕表面已經可以見到充滿雲呢拿籽,好足料🤭
……….
除左食物好高質,咁值得大家去試試,聽職員介紹😱👨🏻‍💼原來餐廳嘅設計係以十九世紀著名風格派藝術家蒙德里安(Piet Mondrian)的作品為靈感

2022-12-04