2014-06-24 1716 浏览
今次黎到紅磡附近工作,somehow應該叫做黃埔。做完野跟呢邊啲同事去食野,佢地介紹黎呢間泰國野。入到去,同事仔竟然講低一句,"我要柚子沙律!"之後話其他野我地話事,就行左去洗手間。竟然係咁,我地5人行就叫一個4人餐,加埋個個好緊要既"柚子沙律"喇~哈哈哈哈。可能我地遲食野既關係,已經唔多人,所以野食好快就到。首先黎既就係個個好緊要既柚子沙律!大家一齊試下,又真係幾好,佢有好多一梳梳既柚子肉,好新鮮,好fresh既味道,加上爽脆既口感,同事仔果然冇介紹錯!接住黎既有湯,事關我唔食冬陰公湯,所以我地揀左要豆腐紫菜湯。味道清清地冇咩大驚喜,但佢勝在有好多料。之後就到呢個炸物拼盤,我地好似揀左蝦餅,魚餅同春卷。賣相唔太吸引,因為好似有啲炸過龍,好深色。我自己淨係食左蝦餅,佢味道都okay,質感唔錯,都幾彈牙,如果冇咁燶就好喇。跟住落黎既餸,好似一次過試晒咁,有咖喱蝦球喇,海南雞喇,鹹魚抄芥蘭喇,同埋好大兜白飯。咖喱蝦尚算可以,佢啲汁多到好似要浸死啲蝦為目標咁,哈哈哈哈。不過都好,多汁可以餸飯食,都幾好味!之後到個海南雞,呢個唔錯唔錯,雞既滑,味道好,唯一可以彈既係雞有點太肥,好鬼多肥糕。最後

咖喱蝦尚算可以,佢啲汁多到好似要浸死啲蝦為目標咁,哈哈哈哈。不過都好,多汁可以餸飯食,都幾好味!之後到個海南雞,呢個唔錯唔錯,雞既滑,味道好,唯一可以彈既係雞有點太肥,好鬼多肥糕。最後一味就係我最鐘意既菜,鹹魚抄芥蘭喇。雖然有啲油,但佢個菜炒得幾幾好,鹹魚既惹味,芥蘭又好夠爽口,非常好。最後仲送左糖水,椰汁芋頭粟米西米露,正。