2016-09-07 609 浏览
一向好鍾意食串燒,每次經過串燒店, 聞到嗰種燒烤香氣 ,都有股衝動想幫手“反一反”串燒, 同埋搽上大量自己鐘意嘅醬汁。 終於機會黎啦~~ 喺旺角波鞋街後面開咗一間叫做《烏龍燒》嘅自助串燒店, 每一張枱都有一個細細嘅燒烤爐, 自己鐘意點燒就點燒。每個爐上面都有強力抽風喉, 唔怕燒到成身油煙味。 一坐落枱就畀本“武林秘笈”吸引, 秘笈裏面教我哋每樣食物應該配搭邊款秘製醬汁, 就算係“烏龍”嘅我都同樣可以燒得好好味。《烏龍燒》裏面嘅食物款式非常之多, 有好多都係我第一次燒。蔬菜方面揀左燒大蘑菇,菜心同埋粟米。 大蘑菇燒起上來非常之juicy, 隨自己口味搽少少醬油同埋加自己鍾意嘅調味粉, 燒到兩面都令身就可以食得。 燒粟米方面就唔多講,我就最鐘意搽啲蜜糖,再落少少七味粉, 甜甜辣辣非常醒胃。燒菜心就最考功夫, 燒之前查搽小小秘製醬汁, 注意菜葉嘅部分比較容易燒燶, 燒到咁上下就要搵野隔一格。呢度最特別係有竹筒飯系列同埋煲仔系列, 竹筒飯係用完個竹筒包住飯嚟燒, 今次揀咗冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯, 店員每隔一陣就幫我哋反一反個竹筒飯, 確保每個位置都燒得均勻, 燒十五分鐘左右就燒好, 竹筒飯充滿咗
《烏龍燒》裏面嘅食物款式非常之多, 有好多都係我第一次燒。
呢度最特別係有竹筒飯系列同埋煲仔系列, 竹筒飯係用完個竹筒包住飯嚟燒, 今次揀咗冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯, 店員每隔一陣就幫我哋反一反個竹筒飯, 確保每個位置都燒得均勻, 燒十五分鐘左右就燒好, 竹筒飯充滿咗咸蛋王嘅香同埋臘腸既肥美,非常之好味。
另一特別嘅推介就係煲仔系列, 今次點左薑蔥廣島蠔, 廣島蠔粒粒飽滿肥美, 而且非常鮮甜, 連埋薑蔥一齊食, 一啲都唔覺得腥。
牛骨髓唔係度度地方都有得食, 今次仲要有我最鍾意嘅 川式麻辣口味, 梗係不可不試啦。出煙嘅時候香味散發,食落重非常之惹味, 有齊曬麻、香、辣。讚~
其他嘅推介仲有燒牛肩胛,台灣腸, 同花枝丸。 我最鍾意就係搽上大量秘制嘅沙爹醬汁。
另外推介嘅就係燒菠蘿同埋燒香蕉, 菠蘿燒完之後香甜美更加出, 食落非常之juicy。
燒香蕉由廚房嘅大廚出手燒, 香蕉上面有脆卜卜嘅焦糖, 點埋榛子醬又或者朱古力醬, 真係勁勁勁好味。
最後不可不試嘅就係腐竹沙冰。食啲咁熱氣嘅嘢梗係要飲番杯嘢飲下吓火啦。呢杯腐竹糖水沙冰就最適合不過,既可以消暑解熱又可以降火。
呢家《烏龍燒》地點超級方便, 而且重開到好夜添, 啱曬大家出嚟食宵夜傾偈。