2012-06-25
今日阿媽放假一行2人去食晚飯, 但又唔想去o的普通餐廳, 就二話不說去之前只幫襯過午市果間采蝶軒, 因為想坐得較舒服同唔太嘈關係, 心諗晚市會唔會貴呢 ! 一於唔理最多咪豪一次. 一坐低服務員好親切咁問我地飲o的咩茶同遞上菜牌, 我點了香片, 等一陣就到, 水準唔錯. 點完菜之後, 服務員好細心同我地對下Order, 又同我地講如果人唔多又想試多幾樣菜的話部份小菜例如西蘭花炒牛肉可以Order半份, 即係例牌o既一半, 價錢係例牌o既6 成, 但係今日我地想食其他野同反正落o左 Order 唔想改, 惟有下一次.今晚Order o左紅燒大鮑翅Share, o的好足. 入口啖啖翅加o的韮黃同芽菜食重正. 咸蛋黃生中蝦, o的蝦又大隻又新鮮, 入口甘中帶甜, 唔似出面果o的細細隻蝦毛.皮蛋口水雞, 入口有小小麻辣, 天時熱食唔錯夠開胃 酥炸美國生蠔, 炸得夠脆, 唔油同炸粉唔多, 入口阿Juice, 因為大隻o既關係要用刀叉食, 好似食緊鮑魚咁 香煎元貝蟹肉白酒汁, 元貝兩面略煎鎖住肉汁, (粒元貝成個五蚊銀咁大, 五何五蚊銀咁高), 再配白酒汁同蟹肉, 上枱時已聞到白酒o既酒香, 食落口
题外话/补充资料:
[b]整體o黎講今晚最值得o既係服務, 服務員o既笑容同對談流暢加o左唔小分, 最緊要係阿媽食我開心 ![/b]