2010-12-08
4男3女一齊食打邊爐,有女仔生日,先食飯再去飲野,其中一女仔介紹去塘尾道靚煲皇食,去到靚煲皇,好彩訂左位,因為去到都坐滿晒人,就咁望我估都有二十張檯,都好旺下.order左個招牌靚煲皇,好大煲,都幾多料,紅籮白,白羅白,粟米,豬桐骨,豬軟骨,大蜆,冬姑,啖湯好正,唔咸,好濃好多胡椒味,亦都好滑,每人飲一碗先.其他配料當然有牛肉,有幾款牛肉,我地叫左一碟本地手切肥牛,一碟牛頸脊,兩種唔同味道,搭埋d豬骨湯好入味,d牛肉好滑好稔.仲有叫由麥菜,墨魚滑,白鱔片,再叫一份豬軟骨,生蠔.酒叫左幾支,樣樣都幾好食,幾新鮮.另一樣係加湯時呢度係加豬骨湯,而唔係酒樓式加水,d湯唔會愈來越淡,呢樣我地都覺得幾好.