2017-06-23
大學畢業後,忙碌既工作生涯有時會令人喘不過氣,放工可以hea 既時候,就會盡情hea。不過約左好姊妹食飯,點都唔會hea 。今次揀左大坑區,聽聞依區有好多高質素既餐廳。我地揀左「九重鮮」食蒸氣海鮮鍋。由天后站出,行大約5-10 分鐘就到餐廳。上一條短短既樓梯就到餐廳。第一印象係餐廳職員好親切好有禮貌佢安排左坐位俾我地之後,就奉上餐牌。首先講解蒸氣鍋特式 (因為我地兩個都係第一次食),再推介餐廳各款特式食物及set 。第二印象係餐廳裝修簡潔光亮,座位寬敞,坐得好舒服。檯與檯之間,冇局促感。餐廳既套餐主要有「首爾塔」「釜山塔」「濟州塔」三款都好吸引。我地就揀左「首爾塔」,最底層粥底,我地揀左人參雞湯。 每人各揀左兩款醬料。每款醬料個名都好特別。我地揀左3,4,5,6除左改名特別,味道好有特式,值得一讚!先奉上四款前菜我最鍾意「黑豆」,甜甜地又爽口。(黑豆有美顏功效) 但朋友就略嫌黑豆較硬。佢最喜歡「泡菜」酸酸辣辣,醃得入味又好開胃。之後先黎最底層既人蔘雞粥底入面釀左糯米,人蔘;粥底亦加左海鮮見到都知一定會好好食!大約要蒸15分鐘職員見時間夠,就會放埋其餘四層海鮮塔。有支溫度計,溫度升至90
不過約左好姊妹食飯,點都唔會hea 。
第一印象係餐廳職員好親切好有禮貌
每人各揀左兩款醬料。每款醬料個名都好特別。
我地揀左3,4,5,6
除左改名特別,味道好有特式,值得一讚!
先奉上四款前菜
我最鍾意「黑豆」,甜甜地又爽口。
(黑豆有美顏功效) 但朋友就略嫌黑豆較硬。
佢最喜歡「泡菜」酸酸辣辣,醃得入味又好開胃。
之後先黎最底層既人蔘雞粥底
入面釀左糯米,人蔘;粥底亦加左海鮮
見到都知一定會好好食!大約要蒸15分鐘
職員見時間夠,就會放埋其餘四層海鮮塔。
有支溫度計,溫度升至90度,可以開始進食第一層貝類海鮮。 建議用5分鐘完成第一層 。當然唔係因為催足客人交檯,而係避免下一層海鮮蒸過了時間。如果食唔切,餐廳都好細心安排了保溫瓶可以放置食物。
Wow!!!!!! 賣相好靚、味道都好正!
超!新!鮮!
蟶子、象拔蚌、北寄貝超鮮甜爽口。
職員建議依層唔需要點醬食。原汁原味品嚐海鮮鮮味
第二層有我最愛既元貝、海蝦
建議先食元貝, d 汁超清甜!
元貝好大粒,好爽口🤤
海蝦大大隻,就咁食都好甜,配上醬料另一番風味
第三層依隻肉蟹真係超吸引!
爆多蟹膏😍😍😍😍😍😍
龍躉d 肉好滑好爽甜
芝士丸既流心芝士令人回味無窮
第四層
有鮑魚😍
有超甜既日本蕃薯😍
墨汁豚肉丸都好出色,好彈牙
所有食材都新鮮
最後既人蔘雞湯粥底
期待左好耐,果然好好好味
不過略嫌人蔘味不夠,但好鮮甜
職員先俾左釀係入面既糯米我地食左先
煙煙韌韌有口感
之後職員幫我地將d 雞肉拆出黎
我地每人食左兩碗
好香 d 粥綿綿的 好正!
雖然好好食,但份量實在太多了
餐廳都鼓勵客人可以打包拎回家
我留番明天早餐再食🤤🤤🤤🤤