2016-08-30
一間好正宗既潮州菜館 有好多平時打冷或一般潮洲菜好少食到既菜餚淨雙角 68 蚊雙角即係自家制既潮州牛角同豬角。 用牛肉或豬肉整成肉條 再切開一舊舊 淥黎食 口感彈牙爽口, 入面加以生菜 同自炒葱油吊味。令整碗雙角充滿油香 澄海鵝肝醬撈麵 68 蚊用潮式麵條 加鵝肝醬整成既撈麵, 麵條似係黃色 圓柱體形狀既油麵 爽口彈牙 配以密度比較高而且十分香濃既鵝肝醬 雖然好好味但食落比較滯 , 後來發覺menu有提到 食撈麵應配上黑醋, 黑醋十分開胃, 連埋鵝肝醬同撈麵一齊食。 頓時滯意全消。 黑醋酸既口感完全融入去麵入面 配搭得十分好!魚蛋魚皮餃 48 蚊魚蛋同魚皮餃都係自制。 自從10 幾20 年前都冇乜點食過手打既潮州魚蛋。 魚蛋比較彈牙有咬口呈方形 點以枱上面提供既辣醬會更好食。 而魚皮餃同一般打邊爐既好唔同 . 除左皮夠爽口外, 入面既豬肉密度好高 顯然係落足料。 而最邪惡係入面放入左少少豬油整成既粒粒 食落有d油必出黎 既香又又口感 正!汕頭棵汁 35 蚊呢味菜我真係未喺香港食過, 正宗潮式小食, 用飯粒打混佢做成糊仔狀 入面再配以都係用米做成既闊麵條, 就好似pizza hhut闊條
澄海鵝肝醬撈麵 68 蚊
魚蛋魚皮餃 48 蚊
汕頭棵汁 35 蚊
呢味菜我真係未喺香港食過, 正宗潮式小食, 用飯粒打混佢做成糊仔狀 入面再配以都係用米做成既闊麵條, 就好似pizza hhut闊條麵甘, 配以煙韌既豬潤同豬腩肉, 爽滑既大腸 , 林身既豆邊 , 再加以鹵水配制而成,。感覺就好似食緊潮式有肉既糊仔甘 , 十分特別 值得一試
清水鴨飯 48 蚊
用白鹵水制成既鴨飯 同啡色嗰d 鹵水唔同食法, 比較清新 咸度比較低但食落開胃, 上面配上自制葱油 增加香味, 配以熱辣辣既白飯 食落已經好正!
潮州蠔烙 68 蚊
以鴨蛋同咪煎既方式整成既蠔餅(應該因為煎 所以叫烙 唔sure)
整個蠔烙比較扁身,蠔粒都幾大粒新鮮 鴨蛋香喺蠔烙既熱煙上面傳出黎, 食落口感 脆得黎入面又夠軟滑, 茨粉量落得剛好, 若太多 整個蠔烙都會變得好粉。 雖然外表上唔夠炸嗰d蠔餅甘吸引, 但我覺得煎既味道更能突出蠔既味道!
好味既潮州菜其實香港有好多, 但特色既小食有d真係第一次食, 因為有d食物係手工菜 吃力不討好又賺唔到錢 好似棵汁甘, 感受到食店既用心。 要多多支持!