2013-02-19 15 浏览
10月19日, lunch喺觀塘遊走, 呀菲介紹嚟食呢間忘不了小籠包, 一個lunch set都只係$40多元就有小食同主食, 都好似幾抵咁~ 人流好多, 有好多附近番工嘅人嚟lunch, 我地都要坐張4人枱搭枱, 好在張枱都幾大, 如果唔係擺咁多野一定會好亂.::: 麻醬粉皮 + 上海炒年糕 + 豆漿 + 桂花糕 ::: $43只有麻醬加上d粉皮度, 個賣相好齋, 如果加番d芝麻會好d, 亦會有d脆口感~ 好彩個麻醬幾夠味, 只嫌粉皮唔太嫩口, 比較厚身…本身我都幾鍾意上海粗炒嗰隻醬汁, 所以對呢個炒年糕都幾有期望~ 濃濃嘅醬汁望落都唔錯, 加上冬菇同椰菜, 用料都好豐富~ 年糕質地夠煙韌, 食落味道唔錯, 個醬好夠味, 不過唔太入到個年糕度, 應該係炒得唔夠耐… 不過食到底都唔係好多油, 已經算唔錯~豆漿味道偏淡, 冇乜落糖水所以唔係好甜, 好事嚟嘅~::: 四喜烤麩 + 排骨擔擔麵 + 黑豆漿 + 桂花糕 ::: $43四喜烤麩可能太大舊, 唔夠乾身, 食到入面太濕太水, 味道都係上海粗炒嗰隻, 要讚嘅係雲耳仲爽口d~擔擔麵先上, 排骨再另上, 擔擔麵湯底好濃, 好重花生味, d

豆漿味道偏淡, 冇乜落糖水所以唔係好甜, 好事嚟嘅~

擔擔麵先上, 排骨再另上, 擔擔麵湯底好濃, 好重花生味, d湯杰到撈麵咁~ 麵身好粗, 入口唔係好彈牙, 一咬就散, 要煙韌番d先會好d… 排骨炸得香口, 個炸皮好香脆, 食得出係即叫即炸. 肉地有咬口, 不過就略為乾咗d~ 成塊排骨都幾大塊, 份量夠~
黑豆漿味道其實同普通豆漿都係差唔多, 係多咗少少穀麥味, 甜度低, 飲完心理上都覺得健康d~
件桂花糕就因為我地都唔係咁鍾意食, 所以冇食到.

確實, 叫自己做忘不了真係棹忌咗d, 一係就好食到忘不了, 一係就難食到忘不了… 呢度都唔係話好好食, 只係價錢相宜~ 而衛生需要多加注意, 地下濕滑程度有d似街市.
2012-10-19